Clivia miniata, lieveling uit grootmoeders tijd

Met prachtig glanzend en diepgroen blad en weelderige toeven oranje bloemen is het niet moeilijk om voor de Clivia miniata te vallen. Het is dan ook een plant die al sinds grootmoeders tijd populair is in Nederland.

Familie van de Amaryllis

Clivia behoort tot de Amaryllidaceae en is verwant aan de Amaryllis (Hippeastrum). De bloemen en het blad vertonen ook zeker gelijkenis. Clivia miniata is in Nederland de vaakst geteelde soort. In oostelijk Zuid-Afrika komt ze in de natuur voor. Ze staat graag op een plekje in de halfschaduw, van een plek in de volle zon wordt ze ongelukkig.

Geschiedenis

De Clivia is vernoemd naar Lady Charlotte Florentina Clive, hertoging van Northhumberland en gouvernante van koningin Victoria. Op haar landgoed kwamen de 1e uit Afrika ingevoerde Clivia’s in bloei.

Bloei

De Clivia bloeit in het voorjaar. Soms wordt 1 of meerdere jaren bloei overgeslagen, om vervolgens weer wel in bloei te komen. clivia_in_de_knel_shutterstockOm de bloeikans te vergroten moet ze vanaf oktober op een koele plek (liefst rond de 12 graden) staan en weinig water krijgen (1 keer in de 2 á 3 weken). Geef net zoveel dat het blad niet verdroogt en vanaf nu ook geen meststoffen meer geven. Na de koele en droge periode verschijnt vroeg in het nieuwe jaar in het hart van de plant een bloemstengel. Blijf aanvankelijk matig water geven tot deze ongeveer 10 a 15 cm lang is. Zet haar dan op een warmere plek en geef geleidelijk meer water (1 keer in de week). Dit voorkomt dat de bloemstengel niet verder groeit en de bloemen voortijdig tot bloei komen en tussen de bladeren in de knel komen te zitten. Naast de oranje miniata zijn er ook gele, witte en rode varianten. Knip na de bloei de bloeistengel af. Het resterende stukje zal verdrogen en kunt u er uiteindelijk eenvoudig uit halen. Het afknippen voorkomt het vormen van zaden, waardoor de plant het jaar erop de bloei kan overslaan. Tenzij u wilt vermeerderen natuurlijk. Let wel op, want de plant is giftig.

Verpotten

De Clivia heeft vlezige wortels en de bladeren groeien uit korte wortels of rhizomen. Ga bij het verpotten voorzichtig te werk, zodat de wortels niet beschadigen. De plant doet het, het beste in een niet te grote pot. Verpot dus niet te vaak (zo om de 3 jaar) en zorg dat er geen water in de pot blijft staan. Voeg hiervoor een laag hydrokorrels of potscherven toe aan de bodem van de pot.

Krijgt u uw Clivia elk jaar in bloei en heeft u nog tips voor anderen?

Geef een reactie

Reacties (6)

    sas says:

    Ik ben al maanden op zoek naar een clivia…….jonge plant of stek……..de winkels in mijn woonplaats verkopen deze niet (meer)………oproepje dus, wie helpt mij aan een jonge clivia of stek? Tegen vergoeding uiteraard.

      ImacFran says:

      Hoi Sas,

      Nu eindelijk (na acht jaar….) twee clivia’s in de bloei…Wij zijn écht heel trots. Per abuis kom ik op deze site en lees jouw berichtje….Ik heb mij geregistreerd om aan jou te laten weten dat je onze derde clivia (met zijscheut) mag hebben, dit zonder kosten. Woon je in Rotterdam, dan kun je de clivia komen halen. Anders zouden verzendkosten jouwerzijds te billijken zijn. Ik hoor het wel van je.

      ps. Ik zie nu pas dat je bericht van 2017 is. Mocht je nog interesse hebben, last het eventjes weten.

    Dikbilletje says:

    Beste Clivialiefhebbers
    Ik heb een clivia gekregen toen mijn schoonmoeder is overleden 16 jaar geleden .
    Mijn schoonmoeder was daar altijd even trots op .
    Toen ik hem kreeg was hij zeker 5 jaar kan ook wel 10 jaar oud zijn .
    Hij geeft bij mij elk jaar tussen de 10 en de 15 bloemstengels.
    Hij gaat altijd begin jan de woonkamer in ,half februari staat hij in bloei echt een lust voor het oog .
    Een jaar ging het fout .stond nog buiten bij een nachtvorstje van -3 -4 c
    Blad was allemaal weg ,toch liep hij weer uit . een jaar zonder bloemen jaar er op weinig
    Alle jaren echt heel mooi ,kijkt er elk jaar weer naar uit.
    Cris Tijssen

    joopkemna says:

    ik heb de clivia gekocht bij een supermarkt en snel daarna bloeide hij al en ik heb hem nu ong. 6 of 7 jaar en hij bloeit 2x per jaar. Ik was en ben nog steeds heel verrast dat hij zo makkelijk in bloei komt en zeker 2 per jaar.
    Ik weet niet o er nog meer mensen deze ervaring hebben???

    Irene07 says:

    Ik heb ongeveer 45 jaar een clivia. Veel stekjes van gehad, maar nu lijkt het erop dat ie doodgaat. Bladeren zijn aangevreten. Daar heb ik , 3 keer, een bodemconcentraat voor gebruikt, ik heb de potgrond vervangen. Toen ik dat deed, leken de meeste wortels rot. Ik heb de plant afgespoeld en toen in andere potgrond gezet. Vandaag keek ik weer eens goed naar de plant, en nu zie ik dat de bodem wemelt van de fruitvliegjes. Op eerste gezicht lijkt de plant gezond, kom je dichterbij zie je dat er iets niet klopt. Vandaag heb ik opnieuw dat bodemconcentraat ( tegen kevers ed) gebruikt. Ivm met die rottende wortels geef ik haar weinig water. Maar vandaag heeft ze, met dat concentraat wel gehad. Heeft iemand een idee, of moet ik oma naar de container sturen?

    Botteltje says:

    Hallo clivia liefhebbers,

    Ben al een tijd op zoek naar de gele variant van de clivia.
    Heeft iemand hier misschien een stekje van of een jong plantje?
    Hoor het heel graag.