Philodendron xanadu

Philodendron xanadu

Met zijn mooie donkergroene blad, dat naarmate de plant ouder wordt steeds meer ingesneden wordt, kan de Philodendron xanadu liefhebbers van de gatenplant vast ook bekoren. De xanadu doet het goed op een niet al te lichte plek en blijft net wat kleiner dan de gatenplant.

Standplaats

Zet de plant op een lichte, maar niet zonnige plek. Van oorsprong komt hij voor op plekken met redelijk wat schaduw, maar als u hem té donker zet zal hij naar het licht groeien en groeit zijn blad wat minder mooi uit. Hij houdt van warmte, dus houd hem ook ’s winters in een verwarmd vertrek in huis.

Philodendron xanadu

Water geven

Houdt de potgrond steeds licht vochtig, maar zeker niet doornat. Afhankelijk van de omstandigheden moet u hem daarvoor 1 á 2 keer in de week water geven. ’s Winters is zijn waterbehoefte wat lager en mag de grond tussendoor licht indrogen. U zult merken dat u dan veelal met 1 keer per week watergeven uitkomt.

De xanadu houdt van een hoge luchtvochtigheid en het is één van de planten die een wekelijkse sproeibeurt daarom erg kan waarderen. Regelmatiger is ook welkom. Het houdt het blad mooi en vitaal.

In de lente en zomer kunt u hem maandelijks plantenvoeding tijdens het gieten geven. Geef dit in een lage dosering, want een Philodendron krijgt al snel teveel voeding en daar kunnen zijn wortels niet goed tegen.

Philodendron xanadu

Snoeien

De xanadu hoeft niet gesnoeid te worden, maar lelijk geworden blad kunt u prima verwijderen en u kunt hem ook eventueel bijsnoeien om hem mooi in vorm te houden.

Verpotten

Verpot een jonge plant om het jaar, erna is eens in de 3 jaar voldoende. Als er geen grotere pot nodig is kunt u ook alleen een nieuw laagje aarde onderin de bestaande pot toevoegen en de bovenste laag voorzichtig van de kluit halen en de plant bovenop ook van een nieuw laagje potgrond voorzien.

Giftig

Philodendron-planten zijn giftig, dus houd hier rekening mee met huisdieren en kinderen. Bij inname door katten kan de plant hun nieren beschadigen.

Geef een reactie