ukelele

Altijd al een muziekinstrument willen leren bespelen? Probeer het eens online uit

Een muziekinstrument leren bespelen is voor velen een lang gekoesterde wens. Speelt u ook al langer met het idee, probeer dan eens uit of u dit met online lessen onder de knie kunt krijgen. Het internet staat vol met instructievideo’s en sommige instrumenten lenen zich heel goed om ze op die manier te leren bespelen. Wel zo fijn in coronatijd, want u hoeft er de deur niet voor uit en het is daarnaast een aangename tijdsbesteding.

Oefenen, oefenen, oefenen

Het helpt zeker mee als u over muzikale aanleg beschikt, maar voor de rest geldt vooral dat u veel en vaak moet oefenen. Met voldoende herhaling en inzet is de grootste winst te behalen. Het ene instrument is makkelijker te doorgronden dan de andere, dus het is ook een kwestie van uitproberen wat u het beste ligt. En ook voor muziek spelen geldt: u bent nooit te oud om te leren. Jonge mensen nemen de lessen dan misschien net wat sneller op, maar dat neemt niet weg dat muziek leren spelen voor alle leeftijden is. Nieuwe dingen leren houdt het brein daarnaast soepel, wat een gunstige bijkomstigheid is.

Geschikte muziekinstrumenten

U kunt uit verschillende moeilijkheidsgraden kiezen. Zo zijn de piano, kleine harp of gitaar voor beginners geschikt. Bij deze instrumenten is het snelst resultaat te zien. In veel gevallen zult u na 1 les al een simpel melodietje kunnen spelen op een piano of akkoordinstrument ukelele. Voor blaasinstrumenten is enkele weken oefening nodig voor een eenvoudig wijsje herkenbaar wordt. Strijkinstrumenten zijn de grootste uitdaging. U zult maanden moeten oefenen voor een melodie mooi begint te klinken. Via Youtube zijn er heel veel video’s te vinden met lessen voor beginners. Vaak kunt u daarbij doorklikken naar websites met (betaalde) lessen, maar daar hoeft u zich natuurlijk niet tot te laten verleiden. Op gerenommeerde websites kunt u daarnaast ook vaak kiezen voor gratis proeflessen. En soms is een deel van de lessen gratis en een deel betaald. Wat u ervoor over heeft hangt af van wat u precies wilt en nodig heeft en uw portemonnee.

Ukelele

Doordat een ukelele in tegenstelling tot een gewone gitaar maar 4 snaren heeft, is hij betrekkelijk eenvoudig om te leren bespelen. Ook als u geen noten kunt lezen. Voor 50 á 80 euro zijn prima exemplaren te koop. Of wie weet kunt u er 1 van iemand lenen, om te bekijken of het iets voor u is. Soms zijn er ook initiatieven via gemeentes of instellingen om mensen aan instrumenten te helpen. Op MAX Vandaag kunt u de gratis 10-delige cursus ukelele spelen volgen.

Mondharmonica

De mondharmonica is uitermate geschikt om uzelf aan te leren. Als u eenmaal door heeft hoe u moet ademen is het een kwestie van liedjes uitproberen. En het fijne is: vals spelen met een mondharmonica zal niet snel gebeuren. Het klink hooguit wat onsamenhangend. 🙂 Harmonica’s zijn namelijk vaak afgestemd in een toonsoort. De kwaliteit van de mondharmonica is hierin ook een factor van belang.

Piano

Als u eenmaal weet welke toets waar zit, zal het bespelen van de piano u steeds beter af gaan. Het is zelfs mogelijk om piano te spelen zonder de noten te kennen. Voor wie het pianospelen echter tot in de puntjes onder de knie wil krijgen, is het wel beter om noten te leren lezen. Dan kunt u zich ook aan ingewikkelder muziekstukken wagen.

Werkwijze

Motivatie is het halve werk. Oefen zeker een half uur per dag en begin met het aanleren van de technische vaardigheden en de juiste houding. Hoe u zit of staat verschilt per instrument en op internet zijn er veel instructies over te vinden. Uw houding is niet alleen belangrijk voor uw lichaam, maar ook voor de manier waarop de muziek uit het instrument komt. Het leren van noten lezen kunt u bijvoorbeeld bekijken in de video’s van Rob Koolemans, muziekleraar van het Teylingen College.

En lees het deel akkoorden lezen van de MAX Vandaag-cursus ukelele spelen.

Fysieke ongemakken

Houd rekening met wat u fysiek aankunt. Op latere leeftijd kunnen fijne motoriek of longinhoud wellicht wat achteruit gaan, dus kies dan liever niet voor een instrument met kleine snaren of toetsen. Een blaasinstrument kan soms ook een uitdaging zijn, maar aan de andere kant kan het juist ook weer bevorderlijk werken voor de longinhoud.

Heeft u de smaak van het leren te pakken? Bekijk dan welke online cursussen wij nog meer beschikbaar hebben. Zoals een cursus zingen of klassiek voor iedereen, die u meeneemt door 1.000 jaar muziekgeschiedenis.

(Bron: Nu.nl, Metronieuws, Online muziek academie, archief)

Geef een antwoord