Duur 04:37
Gepubliceerd op 13 mei 2016

Deel 6: Akkoorden lezen

Hoe leest u akkoorden en hoe schrijft u ze op?

Akkoorddiagram

Om akkoorden makkelijk en snel te kunnen spelen kunt u ze tekenen zoals uw ukulele eruitziet. Dat plaatje wordt ook wel een akkoorddiagram genoemd. Op een akkoorddiagram staan bolletjes getekend, de bolletjes zijn de punten waar u een vinger neerzet. De bovenste donkere streep is het kammetje op uw ukulele. U kunt hier een akkoorddiagram downloaden.

Tab-notatie

Een tab-notatie lijkt op een notenschrift, alleen zijn dit 4 lijnen in plaats van 5. In het begin staat er tussen de lijnen van boven naar onder TAB. De 4 lijnen komen overeen met de 4 snaren van uw ukulele. Als u de ukulele er onder houdt, aan uw eigen kant van het blad, dan is de bovenste lijn hetzelfde als de onderste snaar van uw ukulele. Die snaar noemen we 1, de volgende snaar naar boven noemen we 2, zo door naar boven tot nummer 4.

Op de vier lijnen staan getallen, bijvoorbeeld nummer 2. Dat betekent dat u uw vinger in het tweede vakje houdt op de snaar waar nummer 2 op staat. Een 0 betekent dat u die snaar niet aanraakt, een open snaar. En een nummer 1 betekent dat uw vinger op het eerste vakje staat op de snaar waar nummer 1 op getekend staat. De tijd loopt van links naar rechts.

Nieuw akkoord: wijsvinger-erbij-akkoord

Plaats uw middelvinger in het tweede vakje van de bovenste snaar en uw wijsvinger op het eerste vakje van de op een na onderste snaar.

U heeft gemerkt dat het lezen van akkoorden best meevalt. Als u doorheeft hoe het werkt, kunt u verder naar het volgende deel: uw eerste liedje! Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer