Aantal woninginbraken in Nederland daalt flink

Het aantal geregistreerde misdaden daalde vorig jaar met 5 procent ten opzichte van 2014. Vrijwel alle typen misdrijven daalden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Pakkans omhoog

Met name woninginbraken, vernieling en verstoring van de openbare orde zoals overlast in wijken of rellen tijdens evenementen namen sterk af. Deze soorten criminaliteit daalden met 9 procent. De daling van het aantal diefstallen viel tegen met slechts 3 procent. Minister Ard van der Steur van Veiligheid & Justitie vindt het mooie cijfers, maar meldt op Twitter ook dat er nog veel werk te doen is en onder andere de pakkans van inbrekers omhoog moet.

Inbraken in steden

Maar niet overal in Nederland liepen woninginbraken terug. In 1 op de 3 gemeenten gebeurde het juist vaker. Volgens het CBS wijst dit erop dat lokale omstandigheden voor inbrekers een belangrijke rol spelen. Van de 4 grote steden in Nederland namen de inbraken alleen in Den Haag toe. Het aantal inbraken in Haagse woningen waarbij aangifte werd gedaan steeg met 10 procent. In Utrecht daalden de inbraken met 20 procent, in Rotterdam 11 procent en in Amsterdam 8 procent.

Geef een reactie