vinex-wijken

Beduidend minder criminaliteit in Vinex-wijken

In Vinex-wijken ligt de geregistreerde criminaliteit beduidend lager dan gemiddeld in Nederland. In 2015 heeft de politie 57 misdrijven per 1000 inwoners geregistreerd. In Vinex-wijken zijn dit er 28 per 1000 inwoners. Vinex-bewoners voelen zich ook veiliger in de eigen buurt dan gemiddeld. Vooral het verschil met de grotere steden is aanzienlijk, blijkt uit onderzoek van CBS in het kader van 25 jaar Vinex.

Vathorst, IJburg, Leidsche Rijn en Ypenburg

Vinex-wijken liggen meestal aan de rand van grotere steden. Bekende voorbeelden zijn Vathorst bij Amersfoort, IJburg bij Amsterdam, Leidsche Rijn bij Utrecht en Ypenburg bij Den Haag. Goed voor zo’n 800.000 inwoners. De verschillen in de criminaliteitscijfers zijn groot. Zo tellen de steden vorig jaar 52 vermogensmisdrijven (zoals diefstal en heling) per 1000 inwoners, terwijl er in de wijken gemiddeld 21 van dergelijke misdrijven plaats hebben.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Inbraken

Ook het aantal inbraken is in de Vinex-locaties lager. 4 op de 1000 inwoners hebben te maken gehad met een woninginbraak, in de grotere steden zijn dit er 6 op de 1000. Volgens het CBS heeft dit onder meer te maken met de preventiemaatregelen van de Vinex-bewoners. Van hen heeft 20 procent een alarminstallatie tegenover 11 procent in de grotere steden. Ook hebben zij vaker buitenverlichting.

Minder onveilig

Verder blijkt uit het CBS-onderzoek dat de wijkbewoners zich minder onveilig voelen dan gemiddeld in Nederland. “Minder Vinex-bewoners lopen of rijden om om onveilige plekken te vermijden. Ook zijn er minder die zich vaak onveilig voelen als ze ’s avonds alleen thuis zijn’, aldus het statistiekbureau.

(Bron: ANP, CBS)

Geef een reactie