bessen

11 planten met bessen voor tuin en balkon

Zeker in het najaar en de winter is een plant met bessen in de tuin of op het balkon een aanwinst. Het zorgt voor de nodige kleur en vrolijkheid. We zetten verschillende opties op een rij, van heel klein tot wat groter en van bladverliezend tot wintergroen. Met sommige ervan maakt u ook de vogels blij.

Bergthee: Gaultheria

De klein blijvende bergthee is een prima keuze, zeker voor mensen die weinig ruimte hebben. Hij kan worden geplant als (bodem bedekkende) onderbeplanting, maar ook in (balkon)bakken. Het wintergroene struikje wordt ongeveer 15 centimeter hoog en kan gelijktijdig bloempjes en rozerode bessen dragen.

GaultheriaDwergmispel: Cotoneaster

Er zijn dwergmispels in verschillende formaten, waarvan de laagst blijvende slechts zo’n 10 á 20 centimeter hoog wordt. Ze zijn (half) wintergroen en krijgen talloze witte bloempjes. In het najaar zijn ze zo rijkelijk voorzien van rode bessen, dat de plant zelf soms bijna niet meer te zien is.

bessen Cotoneaster

Gelderse roos: Viburnum opulus

Deze bladverliezende heester krijgt in het late voorjaar prachtige schermvormige bloemen en vervolgens worden er trossen met rode (giftige) bessen gevormd. Die tot ver in de winter aan de plant blijven zitten. De struiken worden zo’n 3 meter hoog, maar kunnen eventueel met snoei op de gewenste hoogte gehouden worden.

Viburnum opulusHertshooi: Hypericum

De half wintergroene dwergheester hertshooi bloeit in de zomer uitbundig met grote, gele bloemen, waarna er vervolgens vele rode bessen aan de plant verschijnen. Hij wordt zo’n 40 centimeter hoog en moet in het voorjaar flink teruggesnoeid worden, om de bloei en dus besvorming te bevorderen.

bessen Hypericum

Hulst: Ilex

Hulst is niet alleen voor liefhebbers van kerst geschikt. Het prachtige dondergroene blad, met rode besjes is voor elke tuin een aanwinst. U kunt kiezen om er 1 van aan te planten of meerdere en dan een haag te vormen. Extra kleurrijk is een bontbladige versie met groen blad met een gele kleuraccenten.

IlexParelbes: Pernettya mucronata

De parelbes wordt vaak verkocht als klein struikje van zo’n 10 á 15 centimeter hoogte, maar wordt uiteindelijk 60 tot 80 centimeter hoog. Hij is daarmee zowel geschikt voor in de tuin als op het balkon. De vrolijke bessen zijn er in het fuchsia, lila, roze of wit.

bessen Pernettya mucronataSchoonvrucht: Callicarpa

Liefhebbers van paars kunnen kiezen voor Callicarpa. Deze struik is bladverliezend, waardoor de besjes extra goed uit komen. Vogels moeten er daarnaast meestal niets van hebben, dus u kunt er de hele winter van genieten. Van zijn bloemen, die daarna weer aan de plant komen moet hij het niet hebben, want die zijn weinig spectaculair, maar dat wordt dus ruimschoots gecompenseerd.

Callicarpa

Skimmia japonica

Van de alom bekende Skimmia die in het najaar en winter getooid is met roze bloemknoppen is ook een variant met prachtige, feestelijke rode bessen. Het gaat om de vrouwelijke cultivars van Skimmia japonica. Naast de kleurrijke bessen blijft ook het blad aan de plant, dus ze zorgen ook meteen voor wintergroen.

Skimmia japonicaSneeuwsbes: Symphoricarpos

Zoals de naam al doet vermoeden, is de sneeuwbes voorzien van prachtige sneeuwwitte bessen. Ook wel klapbes genoemd, vanwege zijn populariteit bij kinderen om de besjes met een blaaspijp uit elkaar te laten spatten. Omdat hij zo makkelijk is, wordt hij veel aangeplant in plantsoenen. Met snoei kan zijn wat rommelige groei binnen de perken gehouden worden. Naast de witte versie zijn er ook varianten met roze bessen.

Symphoricarpos

Vlier: Sambucus nigra

De gewone vlier is een mooie sierheester, maar gezien zijn grootte (hij kan makkelijk 4 tot 7 meter hoog worden) wel voor plekken waar genoeg plaats is. In het voorjaar is hij voorzien van fraaie bloemschermen en in het najaar komen er massa’s glimmende, zwarte vlierbessen aan. Zowel voor mensen als vogels een lekkernij.

Sambucus nigraVuurdoorn: Pyracantha

Voor een spectaculair effect kunt u een haag vuurdoorns (Pyracantha) aanplanten, die vanaf het najaar voorzien zijn van felrode of oranjegekleurde bessen. Ze kunnen ook los of als klimplant tegen een muur geplant worden. Vuurdoorns beschikken meestal over flinke doorns, dus plaats ze niet waar u vaak erlangs moet. Vogels waarderen de plant zowel vanwege de bessen als de schuilmogelijkheid die hij biedt.

Pyracantha

(Bron: De Tuinen van Appeltern, Directplant, Tuinadvies, Tuinplant, archief)

Geef een reactie