frambozen snoeien

Tip 27: meer fruitopbrengst? Snoeien!

Klein fruit snoeien doen we vooral om meer opbrengst te krijgen. Bessenstruiken kunnen te dicht groeien, waardoor de opbrengst minder wordt. Bij frambozen en bramen zijn er altijd veel grondscheuten, een deel moet dan weggehaald worden.

Bessenstruiken moeten regelmatig gesnoeid worden en ik knip altijd de oudste takken zo laag mogelijk weg. Verder worden zijscheuten wat ingekort om grotere bessen te krijgen.

Vervangingssnoei kan na de oogst of in de winter gebeuren. Bij bramen komen de vruchten op het overjarige hout en na de oogst moeten deze oude scheuten weggehaald worden. Bramen zijn gevoelig voor vorst en in een koude winter moeten de jonge scheuten beschermd worden met stro.

Na de oogst van de zomerframboos sterven de afgedragen scheuten af en deze kunnen dan weggehaald worden, eventueel in de winter. Bij de herfstframboos moeten de afgedragen takken in de winter weggehaald worden.

Ook bij de Japanse wijnbes moeten de afgedragen takken na de oogst verwijderd worden. Bij kruisbessen de grondscheuten voor een deel verwijderen. Verder mogen ook deze struiken niet te dicht groeien. Wist u dat er sinds kort ook kruisbessen zonder doornen te koop zijn?

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 5 2021

Geef een antwoord