Zuchten is van levensbelang en dit is waarom

Zuchten bij irritatie, opluchting of een andere emotie: een zucht wordt vaak gezien als een uiting van gevoel. Toch is het meer dan dat. Zuchten is ook essentieel voor de gezondheid. Wij leggen u uit waarom.

Zuchten is van levensbelang

Hoewel zuchten verbonden wordt aan emoties, heeft het in essentie niets te maken met hoe wij ons voelen. Sterker nog: het is puur een manier om de longen in goede conditie te houden. Het is dus in feite van levensbelang.

Klaplong
Lees ook: Klaplong

Meer zuurstof

De conditie van onze longen wordt verbeterd doordat een zucht zorgt voor meer zuurstof. Tijdens een normale ademhaling worden longblaasjes niet helemaal gevuld, waardoor ze aan elkaar kleven. Wanneer u diep zucht, haalt u 2 keer zoveel adem als normaal. Net voordat u uitademt, neemt u nog een hap lucht en vullen de blaasjes zich wel volledig. De volle longblaasjes zorgen ervoor dat uw bloed wordt voorzien van zuurstof en filteren de kooldioxide eruit.

 12 keer per uur

Onderzoekers van de University of California Los Angeles (UCLA) en de Amerikaanse universiteit van Stanford hebben ontdekt dat zuchten worden ‘gemaakt’ in de hersenen.Omdat zuurstof essentieel is om te overleven, reguleren de hersenen het zuchten onbewust. Daardoor zucht u, zonder hierbij stil te staan, gemiddeld elke 5 minuten. Dat komt neer op 12 keer per uur. Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, kunt u hier lezen. Let op, de tekst is in het Engels.

Klaplong
Lees ook: Klaplong

Emoties

Zuchten heeft dus puur een lichamelijke functie, maar waar komt die link met emoties dan vandaan? Deze vraag kent nog geen passend antwoord, zo benadrukt de bij de studie betrokken neuroloog Jack Feldman: “hoewel we nu een goede indruk hebben van de lichamelijke redenen waarom we zuchten, is het nog steeds een mysterie welke functie het speelt bij emoties” vertelt hij aan de website (in het Engels) van de UCLA.

(Bronnen: University of California Los Angeles, RTL Nieuws, Happinez, Vice. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Kees 58 says:

    Mijn moeder zei vroeger altijd: Een ZUCHT GEEFT LUCHT .