begroeting tegen verspreiding coronavirus

Zo kunt u het beste begroeten en verspreiding van het coronavirus beperken

Het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is om elkaar bij de begroeting niet meer de handen te schudden. Door een hand te geven wordt het coronavirus gemakkelijk verspreid. Een eenvoudige maatregel die de verspreiding van het virus kan voorkomen. Eenvoudig misschien, maar een gewoonte die niet makkelijk te keren is, want niets zo gewoon dan elkaar een hand te geven bij een weerzien. Maar welke begroeting is dan wel goed?

Bacteriën verspreiden via de handen

Het is al jaren een feit dat via de handen de meeste bacteriën worden verspreid. Ga maar eens na hoe vaak u per dag met uw handen iets aanraakt. Diezelfde handen gebruikt u ook als u niest, uw neus snuit of als u hoest. Zo worden bacteriën in no-time via de handen verspreid. Bij het geven van een hand blijven 4 keer zoveel bacteriën achter. Nu is het coronavirus geen bacterie maar een virus, maar ook onderzoekers gaan er bij dit virus vanuit dat het net zo gemakkelijk via de handen overdraagbaar is. Ook het geven van 3 zoenen wordt door het RIVM afgeraden.

Handdruk of toch niet?

Maar wat is dan beter om te doen? Bij een stevige handdruk worden de meeste bacteriën overgedragen, maar ook bij een korte handdruk of een high-five worden bacteriën verspreid. De boks, de vuisten tegen elkaar aan tikken, lijkt de minste bacteriën over te dragen. Onderzoekers raden aan of te begroeten met de boks, of via de elleboog of voeten elkaar te begroeten. Ook hartelijk een hand opsteken of de handen gevouwen en een lichte buiging maken, is een manier om contact te vermijden en elkaar toch hartelijk te begroeten.

Voorkom verspreiding van het coronavirus

Het is misschien niet helemaal te voorkomen dat we het coronavirus krijgen, maar we kunnen er met elkaar wel alles aan doen om te voorkomen dat we het verspreiden. Het RIVM heeft onderstaande richtlijnen opgesteld. Klik op de link van het handen wassen en u leest op welke momenten het extra belangrijk is om uw handen te wassen.

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

(Bron: RTL Nieuws/RIVM)

Geef een reactie

Reacties (7)

  FredBeun says:

  De Thaise manier van groeten, de Wai, is een mooi alternatief.

  JohanBarok says:

  Ik erger me helemaal kapot aan onze lakse overheid die alleen maar slappe maatregelen treft. In Hongkong deden ze dat beter…..in de eerste 115 dagen…..’maar’ 48 besmettingen……..Daar ging alles acuut op slot…..zo doe je dat, minister president.

  Verzorgende030 says:

  Ik kus sowieso niet iedereen, alleen mijn partner.
  Een knuffel voor kids en kleinkids en bij anderen een hand omhoog ?? En ik zeg hai…

  Nu is het Corona, maar anders de griep of ??
  Zo min mogelijk fysiek contact is prima ??

  Jan Coenraats says:

  Blijf jezelf. Pas je aan aan de ander. Dacht u/jij dat ik de mensen die de Dagbesteding komen bezoek, in meer of mindere mate dementerd, uit kan leggen waarom ik hen géen hand geef wanner men me herkent? Nee? Ik ókk niet.

  luk1951 says:

  De handdruk onthouding slaat helemaal nergens op, beter zou zijn m alle deurknoppen en handvatten en armleuningen regelmatig te ontsmetten, maar dat wordt over het hoofd gezien! denk ook aan mandjes in de supermarkten!

  Gerardtothemax says:

  Omdat we een klein land zijn moet dat toch makkelijk op slot te gooien zijn.
  De handel over de weg stoppen alleen per trein, vliegen en boot. De landsgrenzen op slot.

  Beter voorkomen dan genezen.

  simon55 says:

  Weleens aan de karretjes van de supermarkt gedacht , waar iedereen met z n handen aanzit, en de appels peren bananen etc , waard iedereen met z n klauwtjes aan zit. Ik wordt er misselijk van