deltavariant

De deltavariant van het coronavirus: wat zijn de symptomen en beschermen de vaccins?

De deltavariant van het coronavirus zorgt er in Nederland voor dat de besmettingscijfers nog altijd hoog liggen. De mutatie die voorheen bekend staat als de Indiase variant, is nog besmettelijker. Wat zijn de symptomen en beschermen de vaccins voldoende? En kunnen volledig gevaccineerden deze variant overdragen? 

Verandering (mutatie)

Een virus verandert gaandeweg door vermenigvuldiging. Dat is niets nieuws. Van het coronavirus zijn inmiddels duizenden varianten. Die verandering gaat in heel kleine stapjes. Die verandering (mutatie) is vaak zo klein dat dit geen invloed heeft op hoe ziek we worden of hoe het virus zich verspreidt. Maar soms kan zo’n mutatie wel zorgen dat het virus zich anders gedraagt en zich makkelijker verspreidt, dat het dus besmettelijker is. In Nederland houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), deze veranderingen nauwlettend  in de gaten. Wereldwijd wordt dit door verschillende instanties gevolgd, waaronder de World Health Organization (WHO).

Meenemen van vakantie

In Nederland zijn al verschillende varianten waargenomen. De meest recent is de deltavariant, voorheen de Indiase variant. In Engeland is deze variant momenteel goed voor 90 procent van de besmettingen. Het virus zou maar liefst 60 procent besmettelijker zijn dan de Britse variant (Alfavariant). In ons land is het aantal besmettingen met de Deltavariant nog laag, maar ze zijn er wel. En aangezien deze variant ook in Spanje en Portugal actief is, is de vrees dat vakantiegangers het deze zomer mee terug nemen.

“In het Verenigd Koninkrijk is de deltavariant op dit moment de meest voorkomende. Mensen die terugkomen uit Engeland of uit een land waar veel Engelsen op vakantie zijn, lopen risico om deze variant op te lopen. Dat zijn ook de favoriete plekken rond de Middellandse Zee, waar veel scholieren hun eindexamen vieren. Het is verstandig om na terugkeer in Nederland een test te laten doen bij de GGD. Anders lopen we een groot risico op een 4e golf de komende maanden”, aldus dokter Ted van Essen.

Symptomen Deltavariant

De symptomen van de deltavariant lijken milder. Hoofdpijn, een loopneus, keelpijn en koorts zijn nu de belangrijkste symptomen die worden gemeld. Bij deze variant wordt minder vaak reukverlies en hoesten gemeld. Dat de symptomen milder lijken, kan ook te maken hebben dat deze variant momenteel voornamelijk jongeren treft. Bij hen verloopt het virus sowieso milder. Uit een 1e Schots onderzoek blijkt wel dat mensen met meerdere onderliggende aandoeningen een hoger risico lopen op een ziekenhuisopname met de Deltavariant.

Beschermen de vaccins?

Uit de 1e Britste studies van Public Health England blijkt dat na een volledige vaccinatie, dus 2 doses of 1 doses nadat men corona heeft gehad, de vaccins een goede bescherming bieden tegen de deltavariant. Ze vergeleken de werking van het Pfizer en AstraZeneca vaccin tegen de Britse- en Deltavariant. Beide vaccins bieden iets minder bescherming tegen de symptomen van de Deltavariant, maar scoren beiden hoog tegen ziekenhuisopnames. Hoe het Moderna-vaccin reageert is nog niet onderzocht, maar de verwachting is dat dit vergelijkbaar is met die van Pfizer. Ook de bescherming van het Janssen-vaccin tegen deze variant is nog niet onderzocht.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge is het een “race tegen de klok” iedereen zo snel mogelijk vaccineren. De 2e prik is van belang om de verspreiding van de deltavariant te vertragen. Maar liefst 12,4 miljoen Nederlanders hebben op 13 juni de 1e prik gehad en 4 miljoen de 2e. Zolang nog niet iedereen de 2e prik heeft, is het belangrijk om waakzaam te blijven en in ieder geval de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Op de website van het RIVM legt prof. dr. Lieke Sanders uit waarom het halen van de tweede prik zo belangrijk is.

Bescherming tegen deltavariant na vaccinatie

Van het aantal mensen dat positief test is een steeds aanzienlijker deel volledig gevaccineerd. Zij worden misschien niet direct ziek, maar kunnen het virus wel overdragen aan anderen. Al eerder slaan virologen in de Volkskrant alarm dat ook ziekenhuispersoneel vaker positief test terwijl zij volledig zijn gevaccineerd. Volgens viroloog Marion Koopmans is het geen verrassing. “Vaccins beschermen nooit volledig: “Het is alleen iets minder dan voorheen, maar er is geen reden tot paniek”, aldus Koopmans tegen Nieuws en Co.

De deltavariant bestaat uit meer virusdeeltjes en de incubatietijd is korter. “Deze variant kan ons immuunsysteem overrompelen waardoor het moeite heeft om aan te slaan”, aldus veldepidemioloog Amrish Baidjoe tegen NOS. “Dat maakt het niet verbazingwekkend dat ook volledig gevaccineerde mensen kans houden toch besmet te raken. Die kans was er ook bij andere varianten, maar is nu iets groter geworden.” Vaccineren is nog steeds het belangrijkste middel in strijd tegen het virus. En zegt Koopmans in Op1 “Als het erg druk is zou ik nog altijd gewoon een mondkapje opdoen.”

(Bron: NOS,NRC, RTL Nieuws, RIVM, dokter Ted van Essen)

Geef een reactie

Reacties (8)

  Bezorgde Nederlander says:

  Het zal niet de eerste keer zijn dit jaar en vorig jaar dat de domme beslissingen van het RIVM en het OMT teruggedraaid moeten worden omdat deze instanties te weinig gebruik maken van risico- en gedragswetenschappers.
  Het is volkomen ongeloofwaardig wat voor advies er soms van deze instanties afkomt. Een mooi voorbeeld is het Astra Zenica vaccin dat voor iemand van 59 jaar niet veilig is maar voor iemand vanaf zestig wel.
  Het is niet de vraag of wij risico lopen op die vierde golf ,maar wanneer deze er aankomt.

   Fan van Max says:

   Helemaal eens. Als ze weer overal naar toe gaan reizen hebben we zo weer een vierde golf!

   Marlonka says:

   Je hebt helemaal gelijk.
   Typisch Nederland, er zijn een paar miljoen mensen gevaccineerd en opheffen de maatregelen.
   Een lachertje ( diep triest eigenlijk) om de als enige maatregel de 1,5 meter te behouden.
   De grootste groep houdt zich hier al maanden niet aan, zo niet van het begin af aan al niet.
   Hier lopen al genoeg jongeren zonder mondkapjes.
   Als ze al gebruikt worden, worden ze fijn in broekzakken gestopt en wie weet hoe vaak daarna nog gebruikt.
   De delta variant verspreidt zich iig vanaf 26 juni enorm snel door Nederland, dat is nu al te voorspellen.
   Daarmee liggen meerdere mutaties op de loer.
   Had na meer dan een jaar ervaring met Corona eens gewacht tot op zijn minst eind augustus ( liever nog een maand langer)
   Als vijftiger, krijg ik 22 juli het tweede vaccin ( pfizer) !en ben ik dus totaal nog niet beschermd en vélen met mij nog niet!!!
   1,5 m in de kroegen.
   Zonder alcohol hangen mensen al om elkaar heen, wat denk je na gebruik van alcohol.
   Het gaat er bijna op lijken, dat erg veel mensen niet van een grote vermindering van besmettingen af willen.
   De Jonge en Rutte wil ik adviseren zich eens daadwerkelijk in de samenleving te begeven en een hoop ervaringen op te doen hoe mensen zich werkelijk gedragen.
   Het lijkt wel of beiden van een andere planeet komen.
   Zelf allang gevaccineerd natuurlijk. W Alexander had zijn 1e vaccin ook gehad even nadat bekend werd dat mensen uit 1967 en 1968 een afspraak konden maken.
   Een 1e vaccin, gek hè, als juist die jaren +1976 Jansen zouden krijgen, waarmee je maar 1 x gevaccineerd wordt.
   Op dat moment was keuze voor een ander vaccin niet mogelijk.
   Ook zo’n idioot plan, enkele weken later was het wel mogelijk een ander vaccin te kiezen!
   Wanneer de opnames van vaccinatie van W Alexander en de Jonge en Rutte hebben plaatsgevonden weet niemand!
   De organisatie laat veel te wensen over en degene met de idee de organisatie over te laten nemen door de organisatie van het songfestival, is een stuk slimmer.
   Ach, wat heb je als individu te zeggen, 0,0, niets!
   Je hebt je maar te schikken!
   Ik begrijp best, dat velen de maatregelen beu zijn.
   Ik zou wel mee willen geven dat deze maatregelen niet definitief van tafel geveegd kunnen worden, voor zover er nog mensen naar gaan luisteren en zich eraan gaan houden. Ik vrees met grote vrezen!!! Verplaats je eens in mensen, die in India, Suriname, Brazilië, Rusland, Wit Rusland, Turkije, Noord Korea etc wonen. In Brazilië zijn inmiddels een half miljoen mensen overleden aan corona en velen zullen nog volgen.
   Denk eens aan mensen, die nooit kunnen leven in vrijheid, als je weer eens piept dat je je vrijheid terug wil.
   Dan denk ik, wat hebben we hier meegemaakt.
   Velen zijn teveel verwend en kunnen corona niet handelen.
   Ik zoek terrassen, winkelstraat niet op. i
   Ik zorg dat ik zo min mogelijk in een supermarkt hoef te zijn.
   Bijzonder jammer, dat het zó moet verlopen!!!

   Veronique van der Griend says:

   Tja, wie de wijsheid in pacht heeft, mag het zeggen! Je zal maar als OMT steeds opnieuw al die variabelen tegen elkaar moeten afwegen, pfff….: kinderen weer naar school, jongeren met depressie, verpleegtehuizen op slot, economische collaps, horeca failliet, feestgangers en zuiperds, die bij de sluiting ongecontroleerd hun gang gaan. En dan heb je nog rekening te houden met die tijd- en aandacht slurpende complotdenkers en raddraaiers die gaan rellen bij het ingaan van de avondklok… Ik geef het ze te doen.

   ‘Thumbs up’ voor onze (zelf) gekozen bestuurders en hun achterban van wetenschappers! Maar is er nog iemand die denkt aan onze overwerkte zorgmedewerkers, die de klappen opvangt en naast de werkstress dagelijks ook nog met de emotionele aspecten van de pandemie te maken hebben?

   Al die uit hun proportie gerukte berichten maakt de maatschappelijke verwarring alleen maar groter. Kritisch zijn mag, maar met trappen naar overheidsinstanties schieten we niks op. In andere landen word je daarvoor opgepakt. Discussie? Prima! We mogen blij zijn met onze vrijheid van meningsuiting, dus laten we die vrijheid met verstand en empathie gebruiken, want vrijheid – in welke vorm dan ook – is een waardevol recht, dat je zomaar opeens ontnomen kan worden. DAN heb je als burger pas echt een probleem.

   Kortom: wie zelf geen zinvolle bijdragen heeft over het gevoerde of te voeren beleid, kan maar beter zijn mond houden. Als het door omstandigheden afgedwongen ‘ad hoc’ beleid met al die ruis op de lijn instort, hebben we dat alleen aan onszelf te danken. Laat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat die vierde golf er niet komt.

  Fan van Max says:

  Dokter Ted, zou het niet verstandig zijn om zolang de Pandemie nog niet voorbij is gewoon nog niet te reizen en in eigen land te blijven? Ik ben zelf ook een reis fan, maar ik blijf dit jaar gewoon thuis alhoewel ik al volledig gevaccineerd ben. Zo komen we toch nooit van het virus af?

  Doortjegb says:

  De aantallen prikken kloppen niet helemaal; er zijn nog geen 12 miljoen mensen gevaccineerd. Dat aantal betreft het totale aantal vaccinaties. Er zijn ruim 8 miljoen mensen gevaccineerd, waarvan ruim 4 miljoen twee keer.

  Riny6 says:

  Zag je afgelopen jaar met kerst,het zag op de luchthaven, zwart van de mensen en allemaal op vacantie

  Magnificus says:

  Het is geen verrassing dat Nederland na de ramp wakker werd.