leesbrillen

Leesbrillen: zijn de goedkope slechter dan die van de opticien?

In verschillende winkels kunt u voor een paar euro al een leesbril op de kop tikken. De prijzen zijn niet te vergelijken met de brillen die u aanschaft bij de opticien. Hoe het kan dat de brillen daar zoveel duurder zijn en zijn de goedkope leesbrillen wel goed voor uw ogen?

Verziendheid

Verziendheid is een oogaandoening dat ervoor zorgt dat het zicht van dichtbij vermindert, ook wel hypermetropie genoemd. Hierdoor ziet u voorwerpen van dichtbij wazig en kunt u moeite hebben met het lezen en schrijven. Omdat de ooglens, naar mate we ouder worden, minder goed kan opbollen, krijgen we vooral op latere leeftijd met de aandoening te maken. Gelukkig is het probleem goed te verhelpen met een plus-bril, ofwel leesbril.

Sterkte van de leesbril

Merkt u dat u last krijgt van uw ogen tijdens het lezen, dan kunt u terecht bij een opticien. Daar zullen uw ogen worden opgemeten en krijgt u precies te horen welke bril het beste bij u past. De sterkte van de bril wordt aangegeven met een +teken met een getal erachter. Een leesbril begint meestal bij +0,5. Hoe slechter uw zicht wordt, hoe hoger het getal achter de + van de bril die u nodig heeft.

Is een goedkope leesbril schadelijk?

Alle brillen die in Nederland worden verkocht, moeten voldoen aan de Europese wettelijke afspraken die zijn gemaakt voor de kwaliteit van leesbrillen. De brillen zijn zo goedkoop, omdat ze op grote schaal worden geproduceerd en van goedkope materialen zijn gemaakt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met een verschil in sterkte, afwijkingen en pupilafstanden van de ogen. Dit zou kunnen betekenen dat de bril niet goed bij uw ogen past. Hierdoor kunt u last krijgen van vermoeide en gespannen ogen. De spanning op de ogen kan er op lange termijn voor zorgen dat uw zicht verslechtert. Als u ervoor kiest een goedkope leesbril aan te schaffen, raden specialisten aan om de leesbril alleen voor korte leesmomenten te gebruiken.

Duurdere leesbril

Om te voorkomen dat uw zicht nog meer achteruit gaat, kunt u beter kiezen voor een leesbril van een specialist. Zeker als de ogen in sterkte verschillen of op een bepaalde manier gecorrigeerd moeten worden. Na het opmeten, kan de opticien een leesbril precies afstemmen op wat uw ogen nodig hebben. De brillen van de opticien zijn vaak ook van betere kwaliteit en gaan een stuk langer mee.

Reservebrillen

Een goedkopere leesbril kan dus geen kwaad, zolang deze maar voor korte duur wordt gebruikt. Goedkopere leesbrillen kunnen goed worden gebruikt als reservebrillen. Schaf bijvoorbeeld één extra aan voor het geval uw goede stuk gaat of neem de goedkopere variant voor de zekerheid mee op vakantie, zo komt u nooit zonder te zitten als er een bril stuk gaat.

mondkapje
Lees ook: Deze tips voorkomen beslagen brillenglazen als u een mondkapje draagt

(Bron: Oogfonds, Leesbrilhuis, HPdetijd, Margriet)

Geef een reactie