huidcrème

Zijn dure huidcrèmes altijd beter dan goedkope?

Het aanbod van huidcrèmes is enorm groot. Voor elk soort huidtype wordt er wel een product aangeboden. Het ene potje nog duurder dan de ander. Maar is een dure huidcrème ook garantie voor een werkzaam smeersel? Wij zochten het voor u uit.

Is een dure crème beter?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een duur product is niet altijd ook het best. Dat schrijft onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, dr. Jetske Ultee, op haar eigen website. Ze geeft in één van haar publicaties zelfs aan dat prijzen boven de 60 euro discutabel zijn. Dat komt omdat de werkzame stoffen, zoals vitamine A of E, het product nooit zo duur kunnen maken. Men betaalt in dit geval vaak ook voor het potje en het merk.

Daarentegen is een hele goedkope crème ook niet aan te raden. Bij de potjes van 10 euro of minder is het alleen mogelijk dat de inhoud voornamelijk uit water, olie en weinig werkzame stoffen is opgebouwd.

Antioxidanten

De prijs zegt dus niet zoveel over de functionaliteit van het product. Maar wat bepaalt dan wel of de crème de prijs waard is? Hiervoor moeten we kijken naar de werkzame ingrediënten van de huidzalfjes. Onderzoeksarts Ultee raadt crèmes met antioxidanten als vitamine C en E aan. Vitamine E werkt tegen verbranding en celschade door de zon en vitamine C zou pigmentvlekken lichter maken. Het is bij deze antioxidanten belangrijk dat ze in de juiste concentratie worden gebruikt. De huidcrème moet minstens 0,5 procent van deze antioxidanten bevatten wil het goed werken. De concentratie staat niet altijd op de verpakkingen vermeld. Hoe lager de stoffen op de ingrediëntenlijst staan, hoe lager de concentratie. Wanneer de concentratie van de vitamine E niet helemaal zuiver is, kan het leiden tot huidirritatie. Dit komt vaak voor bij de goedkopere huidcrèmes. Ook is het van belang dat product luchtdicht is verpakt. Antioxidanten verliezen namelijk hun werkzaamheid na blootstelling aan lucht. Het luchtdicht verpakken maakt het product effectiever maar helaas wel wat duurder.

Vitamine A

Een andere bestanddeel dat een crème effectief maakt is vitamine A-zuur. Deze stof kan huidverjongend werken, mits het in hele hoge concentraties voorkomt. Om deze reden zijn dit soort crèmes alleen op doktersrecept te verkrijgen. Andere stoffen die lijken op vitamine A, zoals retinol en glycolzuur, zitten wel in algemeen te verkrijgen smeersels en hebben dezelfde verjongende eigenschappen. Deze middelen verwijderen dode huidcellen en gaan pigmentvlekken tegen, maar zijn minder effectief. Weet dat glycolzuur een heel sterk bestandsdeel is, dus smeer dit niet zomaar op uw gezicht.

Schadelijk bestanddelen

Andere middelen waarvoor u moet oppassen, zijn producten die parfum en alcohol bevatten. Deze zijn veel te agressief voor ons gezicht. Zelfs natuurlijke producten zoals lavendel, munt, citroen en eucalyptus zijn af te raden. Door het gebruik van huidcrèmes met verkeerde stoffen kunnen er, zoals dr. Ultee op haar website beschrijft, pigmentvlekken ontstaan of de huid kan vetter of droger worden dan we zouden willen. Het kan zelfs voor het versnellen van het verouderingsproces zorgen, terwijl we juist liever crèmes kopen die dit tegen gaan. Ondanks dat hebben bijna alle gangbare merken goedkope en dure producten die alcohol en parfum bevatten. De reden hiervan is, dat mensen liever iets op hun gezicht smeren dat lekker ruikt en schoon aanvoelt, maar volgens Ultee kunt u dus beter een parfum- en alcoholvrije variant kiezen.

Beschermen tegen de zon

De zon is een echte boosdoener, door de UV-straling droogt de huid uit en ontstaan er rimpels. Het is dus belangrijk een smeersel te gebruiken dat bescherming tegen de zon biedt. Hiervoor hoeft u geen handen vol geld uit te geven, want zowel dure als goedkopere huidcrèmes kunnen een beschermingsfactor (SPF) bevatten.

zonnebrand
Lees ook: Zonnebrandcrème beschermt de huid, maar wat zit er eigenlijk in?

Verschillende huidtypes

Of een crème goed is voor uw huid, hangt vooral af van uw eigen huidtype. Onderzoek voor het kopen van een nieuwe gezichtscrème eerst welke het best bij uw huid past. U kunt dus beter niet op de prijs, maar op de ingrediëntenlijst van het product letten. Hierbij kunt u in uw achterhoofd houden dat een goede gezichtscrème niet duurder hoeft te zijn dan 6 tientjes.

(Bron: RTL, Margriet, dr-jetskeultee.nl, Blijtijds.)

Geef een reactie