ogen wrijven

Wrijft u ook in uw ogen als u moe bent? Hier komt dat door

U kent het misschien wel; aan het einde van een lange dag merkt u dat het tijd is om naar bed te gaan, omdat uw oogleden zwaar worden en uw ogen een beetje beginnen te jeuken. Wat veel mensen dan automatisch doen is even in hun ogen wrijven. Waarom doen we dat?

Wrijven voor extra tranen

Als u moe bent, knippert u automatisch wat minder. Dit heeft als gevolg dat uw ogen vaak wat droger worden. Te weinig knipperen zorgt ervoor dat de traanfilm, het laagje vocht dat uw ogen beschermt, sneller verdampt dan dat de ogen het vochtpeil weer kunnen aanvullen. Maar het wrijven in de ogen stimuleert de traanklieren, die de ogen vervolgens weer bevochtigen met traanvloeistof.

Hartslag verlagende werking

Extra traanvloeistof creëren is niet de enige reden dat wij mensen soms in onze ogen wrijven. Het wrijven kan namelijk ook een ontspannen gevoel geven. Dat werkt als volgt: Door de druk van uw vingers op de oogspieren wordt er een zenuwsignaal via de hersenen naar het hart gestuurd. Dit zorgt dan voor een daling van de hartslag en wordt een oculocardiale reflex genoemd. De daling van de hartslag is van harte welkom als u moe bent, want het laat uw lichaam beter ontspannen.

Oppassen geblazen

Ondanks dat er dus fijne voordelen aan het wrijven in uw ogen zitten, is het toch raadzaam om hiermee op te passen. U kunt er namelijk ook uw ogen mee beschadigen en daarnaast kan het een infectie veroorzaken. Dit komt doordat handen over het algemeen een verzamelplaats zijn voor vele ziektekiemen, hoe vaker uw handen in aanraking komen met uw ogen, hoe groter de kans is dat deze ziekmakers in uw ogen terechtkomen. Dus ook in coronatijd is het af te raden om veel in de ogen te wrijven. Wilt u toch wrijven, was dan in ieder geval eerst goed uw handen.

Daarnaast kunt u uw ogen ook beschadigen door te wrijven. Dit komt door de vele kleine, gevoelige bloedvaatjes rondom uw ogen. Deze knappen gemakkelijk onder druk. Het gevolg hiervan is dat de kleine bloeduitstortingen uw ogen rood en de huid eromheen paars kleuren.

Droge ogen tegengaan

In uw ogen wrijven heeft dus wat fijne effecten, maar u kunt er beter geen gewoonte van maken. Gelukkig zijn er manieren om het wrijven tegen te gaan. De belangrijkste manier is de traanfilm tijd geven om te herstellen. Dit doet u bijvoorbeeld door op tijd naar bed te gaan. Maar droge ogen ontstaan niet alleen bij vermoeidheid, ook droge lucht en langere tijd focussen op een beeldscherm kunnen droge ogen veroorzaken. Door tussen het focussen op een beeldscherm of boek genoeg pauzes in te lassen, goed te drinken en af en toe bewust te knipperen kunt u het uitdrogen van de traanfilm gelukkig tegengaan. Maar u kunt uw ogen natuurlijk ook even sluiten, dat werkt immers toch het best tegen vermoeide ogen.

(Bron: Quest, Thuisarts.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Anitasia says:

    Ik wrijf NOOIT in mijn ogen omdat ze opmaak! Ook niet als make-up eraf is bij het naar bed gaan.
    Is er blijkbaar “ingebakken” na al die jaren……
    Overigens tranen mijn ogen als een gek overdag ,dáár wordt IK weleens moe van….

      Holiday420 says:

      Dat zijn geen tranen, dat noemen wij huilen.