Nijmeegse Vierdaagse

Wist u dit al over de Nijmeegse Vierdaagse editie 2019?

Het grootste wandelfestijn van Nederland, de Nijmeegse Vierdaagse, is weer begonnen! Om dat te vieren hebben wij een aantal feitjes over de editie van 2019 voor u op een rij gezet. 

Aantal deelnemers aan Nijmeegse Vierdaagse

Er kunnen maximaal 47.000 mensen meedoen aan de vierdaagse. In principe worden alle startbewijzen voor de tocht van 2019 vergeven, maar inmiddels is duidelijk dat 2.951 mensen hun startbewijs niet hebben opgehaald, waardoor er in totaal 44.480 mensen meelopen.

Nijmeegse Vierdaagse

Het is behoorlijk druk aan de start.

Militairen lopen ook mee

Zoals elk jaar lopen er ook in 2019 weer veel militairen mee. Dit jaar staat de teller op 5000. Zij zijn afkomstig uit 31 landen en moeten een militair tenue te dragen. Ook moet hun rugzak minstens 10 kilo wegen. Daarnaast hebben zij weinig keuze wat betreft de afstand; zij moeten de 50 kilometer lopen.

Deelnemers komen uit heel de wereld

Natuurlijk, de vierdaagse is een Nederlandse wandeltocht, maar dat betekent niet dat er alleen Nederlanders aan de start staan. De deelnemers van 2019 zijn afkomstig uit 77 (!) landen. Zo zijn er deelnemers bij uit Zuid-Soedan, Syrië, Zuid-Korea, Madagaskar en zelfs van de Fiji-eilanden.

Al 72 keer meegedaan

Veruit de meeste deelnemers doen dit jaar voor de eerste keer mee, maar er zijn ook mensen die al veel en veel vaker aan de start hebben gestaan. Zo doet de 89-jarige Bert van der Lans al voor de 72ste keer mee en staat de 88-jarige Nijmegenaar Dick Koopmans voor de 71ste keer aan de start. Deze mannen lopen dus al bijna hun hele leven mee. Bert van der Lans kan helaas niet aan de strat verschijnen voor loopdag 2. Als hij na afloop van wandeldag 1 naar huis wil gaan valt hij van zijn fiets en breekt hij zijn sleutelbeen. Hij heeft te veel pijn om verder te lopen.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse volgen wij van MAX Peter Meijlink, die dit jaar voor de 13e keer meedoet. Dit doen niet veel mensen hem na, want van de 44.480 deelnemers zijn er ongeveer 900 anderen die ook al zo vaak zijn gestart.

Oudste en jongste deelnemer

Hoewel Dick Koopmans en Bert van der Lans al op leeftijd zijn, zijn zij zeker niet de oudste deelnemers. Dat is Lex de Jong. Hij is 92 jaar oud en loopt in 2019 voor de 16e keer mee. “Ik doe mee om fit te blijven”, aldus De Jong op de website van de Nijmeegse Vierdaagse. Hij is overigens niet de enige 92-jarige die meeloopt. Ook Joop van de Paverd (al 39 keer eerder meegedaan) loopt in 2019 gewoon weer mee.

De titel ‘jongste vierdaagseloper 2019’ komt 3 lopers toe. Luka Bonekmap, Yaël Groothuis en Finn van Koutrik zijn allemaal 11 jaar oud en hebben daarmee de minimale startleeftijd bereikt.

De oudste debutant

De oudste debutant van dit jaar is de 86-jarige Blanche Troost-Tompot. Samen met haar man heeft zij bijna overal in Europa al gewandeld, maar de vierdaagse loopt zij niet eerder. In 2019 wandelt zij 4 dagen lang 30 kilometer, maar zij is van plan om in 2020 ‘gewoon’ de 40 kilometer te lopen.

Volg de Nijmeegse Vierdaagse bij MAX

Zoals al gezegd volgen wij de hele Nijmeegse Vierdaagse lang deelnemer Peter. Peter doet dagelijks verslag in de NPO Radio 5-programma’s Haandrikman! (16, 17 en 18 juli) en Je dag is goed (19 juli). Daarnaast verzorgt hij dagelijks een fotoverslag voor deze site, maxvandaag.nl. Zijn eerste bijdrage wordt op 16 juli rond de klok van 13.00 uur verwacht.

(Bron: Nijmeegse Vierdaagse, ANP)

Geef een reactie