testbeleid

Wijziging testbeleid corona: geen GGD-test meer na positieve zelftest

Vanaf maandag 11 april 2022 wijzigt het testbeleid voor het coronavirus. Het is dan niet meer nodig om na een positieve zelftest bij de GGD een bevestigingstest te doen.

Nieuw testbeleid: zelftest is voldoende

Wanneer u bij een zelftest een positieve corona-uitslag krijgt, dan hoeft u niet langer een test te doen bij de GGD. De zelftest wordt betrouwbaar en afdoende geacht om het virus vast te stellen. Ook is er inmiddels voldoende bekend over de Omikronvariant, die momenteel het meest voor komt in ons land. Er komt een zelfzorgadvies beschikbaar om mensen te helpen als zij of iemand in hun omgeving een positieve testuitslag krijgt.

Testen blijft mogelijk (voor een herstelbewijs)

Het blijft voorlopig wel gewoon mogelijk om een testafspraak te maken bij de GGD. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn voor een herstelbewijs, zodat u op reis kunt binnen Europa. Sinds 23 maart is het voor een terugreis naar Nederland niet meer nodig om een coronabewijs te hebben. Ook voor  zorgpersoneel, kwetsbare mensen en mensen die geen zelftest kunnen gebruiken blijft de GGD-test beschikbaar.

PCR-test
Lees ook: PCR-test, antigeen-test of zelftest, wat is het verschil?

Gebruik van een zelftest

Een zelftest is een antigeensneltest waarbij u een beetje slijm afneemt uit uw neus. Ze zijn te koop bij de drogist of supermarkt. Een geschikte zelftest moet zijn voorzien van het CE-logo. In de handleiding vindt u instructies om de test goed uit te voeren. Is de test positief, blijf dan thuis en ontvang geen bezoek. Het wordt aangeraden dat huisgenoten ook een zelftest doen wanneer u positief bent. Wanneer zij negatief zijn en geen klachten hebben, dan hoeven zij niet altijd meer in quarantaine. Licht ook iedereen die u de afgelopen dagen zag in, zodat ook zij voor de zekerheid een zelftest kunnen doen.

(Bron: Rijksoverheid.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie