Medicijnbuffer

Medicijnbuffer van 5 maanden moet tekorten in toekomst voorkomen

Om de toenemende medicijntekorten tegen te gaan, moeten fabrikanten en groothandels een grotere voorraad aanleggen. De ruimere voorraad moet genoeg zijn voor 5 maanden, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij gaat dat afspreken met alle betrokkenen en laat de inspectie erop toezien dat die afspraken ook worden uitgevoerd.

Geneesmiddelentekorten

Geneesmiddeltekorten komen steeds vaker voor. In 2018 is er een stijging te zien van 5 procent. Apothekers hebben in 769 gevallen “nee” moeten verkopen. Zo is een veelgebruikte anticonceptiepil er bijvoorbeeld maandenlang niet. Ook bij het middel levodopa/carbidopa voor patiënten met de ziekte van Parkinson, bij oogpreparaten en antibiotica zijn er veel tekorten geweest.

“IJzeren” voorraad

De ruimere voorraad voor 5 maanden moet ervoor zorgen dat patiënten niet meteen zonder zitten als de aanvoer even stokt. De aanleg van deze “ijzeren” voorraad begint in 2020 en duurt voor een gemiddeld geneesmiddel een jaar of 2. Zodra de magazijnen vol liggen, denkt Bruins 85 procent van de tijdelijke medicijntekorten te kunnen opvangen. Sommige geneesmiddelen zijn niet meer bruikbaar als ze maanden worden bewaard. De betrokkenen gaan afspreken hoe ze verspilling kunnen voorkomen.

Kostenplaatje

De kosten voor de extra buffer komen op ongeveer 25 miljoen euro. Dat moeten fabrikanten, groothandels, apothekers en zorgverzekeraars samen betalen, vindt Bruins. Daar staat volgens de minister tegenover dat de royalere voorraad ook geld scheelt. Bij nieuwe aanvoerproblemen is het dan niet langer nodig om een vervangend middel te zoeken, dat vaak ook nog duurder is.

Medicijnproductie dichter bij huis

Naast grotere buffers wil Bruins er ook naar toe dat de productie van medicijnen en bestanddelen vaker in Europa plaatsvindt. Nu gaat het namelijk nog vaak mis met ingrediënten die bijvoorbeeld uit China komen. Bruins zegt dit met andere Europese landen te gaan bespreken.

(Bron: ANP)

Geef een reactie