Welke behandeling is het meest effectief?

Nederlandse artsen gaan de behandeling van zes zeer veel voorkomende gezondheidsproblemen tegen het licht houden, zo meldt de Telegraaf. Zes groepen medisch specialisten gaan elk op hun eigen vakgebied in de komende maanden op onderzoek uit.

Welke therapie is het meest effectief?

Ze willen bijvoorbeeld weten welke therapie het beste en meest effectief is bij een polsbreuk: gips of operatie? Ook willen zij ontdekken of een zenuwbeknelling in de hand (carpaletunnelsyndroom) altijd chirurgisch moet worden benaderd of dat ook alleen een aanzienlijk goedkopere spalk voldoet. Alleen in Nederlandse ziekenhuizen is er al sprake van circa 12.000 polsfracturen en bijna 46.000 zenuwbeknellingen die per jaar worden behandeld. Ook wordt onder meer gekeken naar welk onderzoek – een kijkoperatie of een MRI-scan – het beste resultaat heeft voor een patiënt bij wie de huid van het trommelvlees het middenoor is ingegroeid (’cholesteatoom’).

Huis-, tuin- en keukenkwalen

Zes groepen medisch specialisten doen, ieder op hun eigen vakgebied, in de komende maanden onderzoek. Behalve neurologen en orthopeden werken ook anesthesiologen, kno-artsen, gynaecologen en kinderartsen mee. Zij worden ondersteund door hun wetenschappelijke verenigingen en de Federatie Medisch Specialisten. Volgens neuroloog dr. Esther Verstraete van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem concentreren de groepen specialisten zich op verschillende gangbare behandelingen, die vaak al vele jaren op exact dezelfde wijze worden uitgevoerd: “Noem het de huis-, tuin- en keukenkwalen binnen de medische wetenschap. Ze zijn een eeuwig ondergeschoven kindje, waar nauwelijks op wordt gelet. Misschien kunnen ze wel met betere resultaten en met minder last voor de patiënt, maar ook efficiënter en dus kostenbesparender, worden uitgevoerd.”

Een injectie of meteen opereren?

Dokter Verstraete richt zich in haar onderzoek op het carpaletunnelsyndroom, een zenuwbeknelling in de hand bij de pols. 10 ziekenhuizen onderzoeken bij 900 patiënten met dit handeuvel de beste behandelopties: eerst injectie of meteen opereren? Het OLVG in Amsterdam doet mee aan dit zogeheten Seenez-project (Stimuleer Effectieve en Elimineer Niet-Effectieve Zorg) met het onderzoek naar polsfracturen. Orthopedisch chirurg dr. Rudolf Poolman: “Eigenlijk is dit de ’inhaalslag’ in een behandeling die al vele decennia hetzelfde is. Wat is bijvoorbeeld de beste behandeling van de polsfractuur bij patiënten boven 65 jaar? Daar hopen we nú achter te komen.” De verwachting van de medisch specialisten is dat elke geïnvesteerde euro in dit onderzoek op termijn drie euro zal besparen.

(Bron: Telegraaf.nl)

Geef een reactie