Duur 05:29
Gepubliceerd op 2 mei 2017

Voorbereiding op een operatie

Jaarlijks worden er in Nederland meer dan een miljoen mensen geopereerd. Dat vraagt niet alleen van de arts, maar ook van de patiënt om een goede voorbereiding. Maar hoe kunt u zich het beste voorbereiden op een operatie? Dokter Ted van Essen legt het uit. 

Nuchter

Bij een operatie, moet u nuchter zijn. ook als die onder plaatselijke verdoving of met een ruggenprik wordt uitgevoerd. Dat wil zeggen dat u 6 uur voor de operatie niet meer mag eten. Drinken mag nog tot 2 uur voor de operatie, maar dan alleen heldere dranken, dus zonder koolzuur, zoals thee, koffie zonder iets erin en water. Zuivel is niet toegestaan, want het vet in deze dranken blijft langer in de maag zitten. Moet u ’s ochtends medicijnen innemen, overleg dat dan met de anesthesist. Vanaf 2 uur voor de operatie mag u absoluut niets meer eten of drinken. Dat is om te voorkomen dat u tijdens de operatie moet overgeven. De zure inhoud van de maag kan dan de longen inlopen en dat kan een ernstige longontsteking geven.

Bouw minstens 2 weken voor uw operatie het roken af en rook zeker de laatste uren voor de operatie niet. De ademwegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Daarnaast verdrijft de koolmonoxide in de rook de zuurstof uit het bloed. Dat is weer van invloed op de organen en de genezing van de wond.

Hygiëne

De meeste wondinfecties ontstaan door eigen bacteriën. Goed douchen voor de operatie is dan ook van groot belang. Bij het inzetten van implantaten zoals kunstgewrichten wordt vaak geadviseerd om een aantal dagen voor de operatie met een bacteriedodende zeep te wassen. Ook onder sieraden zitten veel bacteriën, daarom wordt altijd gevraagd deze af te doen tijdens de operatie. Handen kunnen tijdens een ingreep ook opzwellen en dan kan een ring klem komen te zitten.

Ook bij nagellak of onder kunstnagels kunnen veel bacteriën zitten. Ze kunnen ook de betrouwbaarheid van de pulsoximetrie aantasten. Dat is een methode waarbij het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten. Dat gebeurt met een klem op de vingertop. De sensoren in het klemmetje detecteren hoeveel zuurstof er aanwezig is in het bloed op basis van de manier waarop het licht door de vinger schijnt. Als de nagels bedekt zijn gaat dit een stuk minder makkelijk.

Piercings

Vrijwel alle ziekenhuizen adviseren om voor een operatie alle piercings te verwijderen. Toch hanteren in de praktijk de ziekenhuizen deze regels niet allemaal even strikt. Veel artsen zijn van mening dat dergelijke lichaamsversieringen de kans op ontstekingen vergroten. Maar als de piercing vakbekwaam is aangebracht en is genezen dan is de kans op een infectie erg klein. Bij gaatjes in de oren is dat binnen een paar dagen, maar bij een navelpiercing kan dit wel een jaar duren. Bij een tongpiercing kan een infectie een zwelling van de tong veroorzaken en daardoor een obstructie van de luchtweg veroorzaken. Bij een tepelpiercing wordt vaak gedacht dat deze tot brandwonden kunnen leiden bij een het gebruik van een defibrillator. Maar als de klemmen een paar centimeter van de piercing worden geplaatst is dat risico maar heel klein. Bovendien kan de piercing worden afgeplakt. Piercings rond de plasbuis kunnen problemen opleveren bij blaaskatheterisatie. De kans op infectie is dan heel groot.

Verwijderen van haren

Het preoperatief verwijderen van haren gebeurt eigenlijk niet meer. Sinds 1993 is er een richtlijn waarin het preoperatief ontharen wordt ontraden. Het risico op een postoperatieve wondinfectie zou in een geschoren gebied wel een factor 10 hoger liggen. Veel ziekenhuizen wilden er in het begin niet aan, maar tegenwoordig wordt deze richtlijn overal gevolgd. Alleen als de chirurg bepaalt dat er om operatie technische redenen wel moet worden onthaard doen ze dat vlak voor de ingreep. Mensen mogen het in geen geval thuis zelf al doen, ook niet met ontharingsmiddelen.

Dit onderwerp wordt behandeld in Tijd voor MAX op dinsdag 2 mei 2017.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 2 mei 2017 tot en met woensdag 3 mei 2017 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over voorbereiding op een operatie. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 26 april 10.00 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

 

Geef een reactie

Reacties (2)

  Ery says:

  Mijn schoonzoon heeft al tientallen operaties ondergaan vanwege zenuwpijnen en is in diverse ziekenhuizen geopereerd. Zonder resultaat. Blijft pijn houden en de plastische chirurgie die ze toepassen stoten steeds weer af.
  Heeft bacterieën in zijn lichaam waardoor het steeds afstoot, maar men weet nog steeds niet waar die vandaan komen. Nu heb ik misschien n gekke vraag: zijn armen zijn helemaal getatoëerd en zou dat de oorzaak kunnen zijn van afstoten? Hij kan al 4 jaar niet meer werken.

   DokterTed says:

   Dat klinkt heel akelig. Zoiets kan allerlei oorzaken hebben. Tatoeages als oorzaak lijkt mij niet waarschijnlijk.

Bekijk ook

Meer