winterhanden

Wat te doen tegen winterhanden en wintertenen?

Heeft u weleens een jeukend of branderig gevoel in uw handen of tenen nadat deze erg koud zijn geweest? En ontstaan er dan ook rode of paarsblauwe plekken? De kans is groot dat u dan winterhanden- of tenen heeft. Wat is hiertegen te doen?

Oorzaken winterhanden- en tenen

Als het koud is buiten is de kans dat winterhanden- of tenen opspelen groter. Het begint het met een jeukend of branderig gevoel in de tenen of handen en kunnen er rode of blauwpaarse vlekken ontstaan. Ook kan de huid een beetje opzwellen. Als iemand erg last heeft van winterhanden- of tenen kunnen er ook kleine wondjes ontstaan. Dit alles gebeurt omdat de bloedvaten vernauwen bij kou (denk aan temperaturen onder de 10 graden), waardoor bloed niet goed kan doorstromen. daardoor ontstaat er een stuwing en/of een tekort een zuurstof in de huid, waardoor de verkleuring en zwelling optreedt.

Remedies

Niet iedereen is er even gevoelig voor; sommige mensen hebben er nooit last van, terwijl een ander het meteen voelt opkomen. Waarom dat zo is, is niet duidelijk. Een remedie is er niet; vaak trekken de klachten vanzelf weer weg. Toch zijn er wel een aantal dingen die u kunt doen on het lichaam een beetje tegemoet te komen.

Goede kleding en schoenen

Zoals gezegd worden winterhanden en wintertenen veroorzaakt door kou. Probeer uw lichaam dus altijd hiertegen te beschermen met warme, goed isolerende kleding, handschoenen en een muts. Ook de voeten dient u goed te verpakken in waterdichte, warme schoenen. Leren schoenen vervullen deze taak doorgaans het best. Zorg er overigens voor dat kleding of schoenen niet knellen. Dat heeft een averechtse te werking.

koude handen
Lees ook: Altijd koude handen en voeten? Dit kan er aan de hand zijn

Medicatie en roken

Wintertenen Рof handen kunnen ook een familiaire kwaal zijn of veroorzaakt worden door medicatie. Vooral bloeddrukmedicatie als bètablokkers lijken invloed te hebben op het al dan niet optreden van winterhanden of wintertenen. Om de kans hierop te verkleinen is stoppen met dit soort medicijnen de beste optie, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Deze medicijnen zijn immers niet zonde reden voorgeschreven. Overleg dus eerst met uw arts voordat u dit doet.

Rokers hebben ook een grotere kans om dergelijke kwalen te krijgen. Roken heeft namelijk invloed op de doorbloeding van de huid. Stoppen met roken kan dus ook een remedie zijn tegen winterhanden of -tenen.

Houd de temperatuur in de gaten

Naast de temperatuur buiten, kan ook de temperatuur binnen van invloed zijn op winterhanden en wintertenen. Zorg dat u het thuis niet te koud heeft, zodat vingers en tenen snel weer een normale temperatuur bereiken. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat u de kachel hoger moet zetten, soms is in beweging komen al voldoende om het weer warm te krijgen.

Witte vingertoppen?

Het is overigens goed om u te realiseren dat er geen sprake is van winterhanden- of tenen als vingertoppen of tenen bij kou wit kleuren. Dan gaat het vermoedelijk om het fenomeen van Raynaud. Dan worden de bloedvaatjes tijdelijk helemaal afgesloten, waardoor er dus geen bloedtoevoer meer is en de lichaamsdelen ‘dood’ lijken. Als u denkt dat u hier last van heeft, kunt u het best naar de huisarts gaan. Hij of zij kan u vertellen wat er mogelijk is qua behandeling.

Reynauds

Zo ziet het fenomeen van Reynaud eruit.

Wilt u meer weten over winterhanden en -tenen? Op de website Thuisarts.nl vindt u nog veel meer informatie. U leest hier bijvoorbeeld dat ook op oorschelpen, scheenbenen en polsen winterhanden-achtige symptomen kunnen ontstaan. Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

(Bron: archief, thuisarts.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    WIM VAN STRALEN says:

    als je winterhanden heeft dan is maar 1 metode het klingt misschien vies maar het helpt wel en dat over je handen plassen dat was een tip toen ik op de wintersport was.