Noodweer

Nederlanders niet goed voorbereid op overstromingen

Hoewel het momenteel misschien moeilijk voor te stellen is, ligt het gevaar voor overstromingen door extreme regenval altijd op de loer in Nederland. Volgens het Rode Kruis zijn maar weinig Nederlanders zich hiervan bewust en daarom ook niet goed voorbereid op een dergelijke situatie. 

Klimaatverandering

Ons klimaat verandert, waardoor het ook steeds vaker en harder zal regenen. “Dit komt door de opwarming van de aarde”, legt meteoroloog Alfred Snoek van MeteoGroup in 2017 uit aan deze website. “Hierdoor wordt het zeewater steeds warmer, net als de lucht. Warmere lucht houdt meer vocht vast en dat valt er uiteindelijk uit in de vorm van regen. De hoeveelheid die eruit komt, is afhankelijk van de temperatuur van het water.” Hoe warmer het water, hoe harder het regent.

Niet op de hoogte

Door deze verandering is de kans dat Nederlandse straten overstromen groter dan ooit. Ook het toenemende aantal stormen draagt hier aan bij. In totaal kan 60 procent van heel Nederland overstromen bij noodweer, maar dat lijken veel mensen zich niet te realiseren, zo blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. In totaal is 76 procent van de bevolking niet goed voorbereid op een overstromingen. 26 procent laat weten deze slechte voorbereiding niet zorgelijk te vinden.

Noodpakket

Volgens het Rode Kruis is het erg belangrijk dat mensen wél voorzorgsmaatregelen nemen, want als er daadwerkelijk een overstroming plaatsvindt, is het niet vanzelfsprekend dat de hulpdiensten ter plaatse kunnen komen. Daarom pleit de hulporganisatie ervoor dat alle Nederlanders een overstromings-noodpakket in huis halen. Daar moet onder meer voldoende drinkwater, een fluitje, warmhouddekens en een EHBO-doos inzitten. Dit is zeker voor mensen die in de risicozones wonen van belang, want daar is de kans op overstroming het grootst. Denk hierbij aan gebieden in Zuid-Limburg, Brabant, de grote steden en  plaatsen rondom de grote rivieren.

Meer tips

Het samenstellen van een noodpakket is overigens niet de enige tip die het Rode Kruis geeft. Zij hebben een website samengesteld waarop zij nog veel meer adviezen geven. Bent u benieuwd hoe groot de kans is dat er een overstroming plaatsvindt in uw woonplaats? Dat kunt u ook checken op deze website.

(Bron: ANP, NOS, Rode Kruis, archief)

Geef een reactie