Veiling radiofrequenties

Hoe zit het? Waarom komt er een veiling van radiofrequenties?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom komt er een veiling van radiofrequenties?

Wat staat er op het spel tijdens de veiling?

De veiling van radiofrequenties draait om de verdeling van landelijke FM-frequenties, waarop commerciële radiostations uit mogen zenden. Het is de 1e keer sinds 2003 dat er zo’n veiling komt. Er zijn namelijk veel radiostations in Nederland, maar ze hebben niet allemaal een FM-frequentie. De huidige verdeling loopt tot 31 augustus 2023, na de veiling komt er een nieuw radiolandschap. “Door deze zomer te veilen, hebben we straks weer een toekomstbestendige radiomarkt waarin ook nieuwkomers een kans krijgen”, verklaart minister Micky Adriaansens (Economische Zaken & Klimaat). De nieuwe verdeling loopt vervolgens tot 2035. “We veilen bewust voor een periode van 12 jaar, omdat dat zekerheid biedt aan partijen die 1 of meerdere winnende biedingen hebben.”

Hoe is de huidige verdeling van FM-frequenties?

In de huidige verdeling heeft de publieke omroep 4 frequenties, voor NPO Radio 1, NPO Radio 2, 3FM en NPO Klassiek, voorheen NPO Radio 4. Publieke zenders als NPO Radio 5 en FunX hebben geen landelijke FM-frequentie, maar zijn wel op veel andere manieren te beluisteren. Denk hierbij aan internet, kabel, satellietradio, digitale ontvanger of DAB+. Daarnaast zijn er 9 commerciële radiozenders met een eigen landelijke FM-frequentie. Dat zijn (de hoofdzenders) van Sky Radio, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, Qmusic, 100% NL, BNR Nieuwsradio, Sublime FM en SLAM!

radio
Lees ook: Digitip: de toekomst van radio. Welke uitzendtechniek heeft de toekomst?

Waarom komt er een veiling?

In de loop van 2023 gaat de verdeling dus op de schop, dankzij een rechtszaak die radiozender KINK heeft aangespannen. Volgens de oorspronkelijke plannen zou er een verlenging van de huidige verdeling komen. Maar KINK heeft hier via de rechter een stokje voor gestoken. Daarom heeft het ministerie van Economische Zaken een veiling aangekondigd. De beschikbare frequenties gaan simpelweg naar de hoogste bieder. Wel moet er 1 nieuwszender zijn en 1 zender die zich richt op Nederlandse muziek. Momenteel zijn dat BNR Nieuwsradio en 100% NL.

Wat gaat er veranderen na de veiling?

De stations die een plekje willen bemachtigen, moeten waarschijnlijk wel diepe zakken hebben. Het ministerie rekent erop dat de veiling van de 9 frequenties minstens 73,7 miljoen euro oplevert. Voor de publieke radiozenders verandert er niets, maar voor de commerciële partijen is het dringen geblazen. Met name Talpa staat voor een moeilijke keuze, want het moet van 4 naar maximaal 3 zenders met een FM-frequentie gaan. Het mediabedrijf vaardigt in de huidige verdeling Sky Radio, Radio 538, Radio 10 en Radio Veronica af. Van die 4 zenders moet er dus 1 afvallen en daarom heeft men, vlak voor de veiling, Radio Veronica verkocht aan Mediahuis. Dit bedrijf is ook eigenaar van 100% NL en SLAM!, plus landelijke kranten als De Telegraaf, Metro en NRC.

Kijkcijfers luistercijfers
Lees ook: Hoe zit het? Hoe worden kijkcijfers en luistercijfers bijgehouden?

Wanneer weten we meer over de verdeling?

Geïnteresseerde partijen hebben nog tot dinsdag 4 april 2023 om zich in te schrijven. De veiling zelf volgt in de zomermaanden, waarschijnlijk medio juli. Daarna breken er hectische weken aan voor de zenders, of ze nu een plekje bemachtigen of juist buiten de boot vallen. “Je hoort op 17 augustus, volgens mij, of je mag blijven of niet. Dan heb je dus 2 weken de tijd (tot 1 september 2023, red.) om je zender óf af te bouwen óf op te tuigen”, aldus Arjan Snijders, werkzaam bij onder meer Radio Veronica, in Het Mediaforum van Spraakmakers (NPO Radio 1).

(Bron: Autoriteit Consument & Markt, ANP, NU.nl, NPO Radio 5, Spraakmakers Mediaforum, De Telegraaf, Rijksoverheid, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie