hartslag

Wat is een hartslag precies? En wanneer is deze normaal?

Een hartslag, die heeft iedereen en dat is erg handig voor dokters. Een hartslagmeting kan namelijk veel zeggen over uw gezondheid. Maar wat is een hartslag eigenlijk precies? En wanneer wordt deze beschouwd als normaal?

Zo werkt het hart

Een gezond hart klopt 24 uur per dag in een regelmatig tempo door. Dit klinkt misschien simpel, maar om dit te laten gebeuren moeten veel verschillende soorten spieren samenwerken. Die spieren zorgen er samen voor dat het hart zich bij elke hartslag vult met bloed, waarna de hartspier weer samentrekt om dat bloed naar al uw spieren en organen te pompen.

Hoe vaak een hart per minuut klopt is voor iedereen verschillend. De hoogte van de hartslag hangt namelijk van verschillende factoren af. Het aantal hartkloppingen verschilt niet alleen per persoon, maar ook per moment op de dag en per bezigheid. Dit komt doordat de hartslag zich kan aanpassen aan verschillende omstandigheden. Inspanning zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hartslag een stuk hoger is dan wanneer u slaapt en ook emoties en stress kunnen er voor zorgen dat uw hart sneller gaat kloppen.

Wat is een normale hartslag?

Maar als een hartslag altijd kan verschillen, hoe weet u dan of uw hartslag normaal is? Hier bestaan gelukkig enkele richtlijnen voor. Een normale hartslag voor volwassenen in rust zit tussen de 60 en 100 hartslagen per minuut. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen en voor elke leeftijdscategorie.

Is uw hartslag wat hoger of lager dan dit gemiddelde? Dan is dat niet direct reden tot paniek. De hartslag in rust kan namelijk flink verschillen per levensstijl. Zo hebben mensen die veel sporten een lagere hartslag in rust, dan mensen die een stuk minder bewegen.

Hartslag tijdens inspanning

Tijdens een inspanning gelden er andere richtlijnen voor een gemiddelde hartslag. Omdat uw spieren en organen tijdens een inspanning meer zuurstofrijk bloed nodig hebben, moet het hart dan harder aan het werk. Dit zorgt ervoor dat uw hartslag vaak een stuk hoger is bij inspanning dan in rust. Het is lastig te zeggen wat een normale hartslag is bij inspanning, omdat hier veel factoren een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan hoe zwaar de inspanning is, maar ook aan uw leeftijd en leefstijl.

Bestaat een maximale hartslag?

Wel is bekend dat tijdens intensieve inspanning de hartslag kan oplopen tot 200 slagen per minuut. Dit klinkt misschien ongezond hoog, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Zeker wanneer uw hartslag rustig oploopt en na afloop ook weer geleidelijk zakt is een hoge hartslag tijdens inspanningen geen probleem. Toch bestaat er wel een maximale hartslag. Dat is het punt waarop de hartslagen zo snel gaan, dat het hart geen tijd meer heeft om zich elke keer goed met bloed te vullen. Hoe hoog dit is verschilt per persoon en kan erfelijk zijn. Ook is het vaak regel dat hoe ouder u bent, hoe lager uw maximale hartslag is.

Huisarts

Naast dit alles is het goed om te onthouden dat elk hart anders is. Als u zich zorgen maakt over uw hartslag, is het altijd goed om contact op te nemen met uw huisarts. Hij of zij kan zich dan in uw specifieke vraag verdiepen en u verder helpen.

(Bron: Hartstichting, Margriet.nl)

Geef een reactie