Janneke Wittekoek zet zich in voor het vrouwenhart met haar vrouwenhartcafé.

Het vrouwenhart wordt besproken tijdens een online vrouwenhartcafé

Cardioloog Janneke Wittekoek maakt zich al lange tijd hard voor het vrouwenhart. Want deze verschilt namelijk van het mannenhart en vraagt om een andere aanpak in de hartgezondheid. De cardioloog zet zich in voor preventie, want het delen van kennis hierover vindt ze belangrijk. En om die kennis met zoveel mogelijk vrouwen te delen, is ze gestart met een online vrouwenhartcafé.

Een gratis online spreekuur

Het ‘café’ is geen fysieke plek, maar een online spreekuur op Facebook, waar Janneke Wittekoek live vragen beantwoordt en informatie deelt rondom hartgezondheid bij vrouwen. Het is bedoeld voor vrouwen die klachten hebben, die in de overgang zitten of hartproblemen hebben. Een deel van het online spreekuur is ook bewustwording creëren.

Verschillende onderwerpen komen voorbij in het vrouwenhartcafé

De 1e is inmiddels geweest. Daar keken al veel vrouwen naar. In de reacties op Facebook krijgt Janneke vragen. Die wil ze in een volgend spreekuur gaan behandelen. Het idee is om maandelijks een gratis online spreekuur te houden. De eerstvolgende is op maandag 24 april 2023. Dit is de volgen via een speciale Facebookpagina.

Dokter Teds Spreekuur over hartklachten
Lees ook: Dokter Teds Spreekuur: hartspierontsteking

Verschil tussen mannen en vrouwen

Het mannenlichaam werkt anders dan het vrouwenlichaam. “We weten dat vrouwen minder goed zijn onderzocht in de medische wetenschap. Onze hormonale cyclus is er compleet genegeerd. Juist die hormonen spelen een belangrijke rol in de hartgezondheid, daar valt nog veel bewustwording te winnen”, vertelt ze aan Libelle.

Ook medicijnen werken anders bij mannen en vrouwen

Wetenschappelijke onderzoeken worden voornamelijk op mannen uitgevoerd. Hierdoor is er ook minder bekend over bepaalde klachten bij vrouwen. Zelfs medicijnen kunnen anders werken bij vrouwen dan bij mannen. Ook deze zijn vaak op mannen getest.

Lang doorlopen met vage klachten

Veel vrouwen lopen langdurig rond met onverklaarde gezondheidsklachten. Vaak worden deze afgedaan als overgangskwaaltjes, fybromyalgie of dat het tussen de oren zit. Voices For Women maakt zich hier hard voor en heeft in september 2022 een petitie overhandigd aan minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Ze willen net als Janneke Wittekoek meer onderzoek naar het vrouwenlichaam en een betere implementatie van de bestaande kennis. De petitie loopt nog door en heeft in het voorjaar van 2023 ruim 57.000 ondertekeningen.

Cardioloog Janneke Wittekoek is 19 april 2023 te gast in Tijd voor MAX om te praten over het vrouwenhartcafé. Dit is te zien op NPO 1 om 17.10 uur.

(Bron: Tijd voor MAX, Libelle, Margriet. Foto: Suzanne Muller)

Geef een reactie