Flauwvallen

Wat is flauwvallen en waarom overkomt het sommige mensen zo vaak?

U voelt zich niet helemaal lekker, u ziet zwarte vlekken en het volgende moment bent u eventjes weg. Flauwvallen overkomt veel mensen, maar sommigen hebben er opvallend vaak last van. Waar komt dat precies door? Wij leggen het uit.

Wat is flauwvallen?

Als u flauwvalt, dan komt dat door een tijdelijk tekort van bloed in de hersenen. U verliest hierdoor tijdelijk het bewustzijn voordat u weer bijkomt. Hiervoor zijn ook weer meerdere mogelijke oorzaken. Als u bijvoorbeeld lange tijd zit en opeens gaat staan, duurt het even voordat het bloed van uw benen naar uw hersenen stroomt. Flauwvallen kan ook te maken hebben met een lage bloeddruk, te weinig eten en drinken, stress, vermoeidheid en/of een te hoge lichaamstemperatuur. Kijk daarom ook goed uit voor een zonnesteek, als het warm is.

Wat zijn de symptomen van flauwvallen en hoe kunt u het voorkomen?

Vaak kondigt een flauwte zichzelf aan. Zwarte vlekken zien, zweten, misselijkheid of duizeligheid, hoofdpijn en een bleke gezichtskleur zijn bekende symptomen. Als u aan ziet komen dat u flauw gaat vallen, kunt u nog proberen om het te voorkomen. Dit kan door uw spieren aan te spannen, zodat uw verlaagde bloeddruk weer op gang komt. Het kan ook geen kwaad om even te zitten of te liggen, na langdurig staan. Dat geldt zeker voor voldoende eten en drinken. Daarnaast kan het helpen om niet te lang in de hitte of in benauwde ruimtes te blijven.

bloeddruk meten
Lees ook: Bloeddruk verlagen? Deze voedingsmiddelen kunnen daarbij helpen

Hoe vaak vallen mensen flauw?

Kortstondig het bewustzijn verliezen, het gebeurt veel mensen. Volgens meerdere wetenschappelijke bronnen krijgt de helft van alle volwassenen er 1 of 2 keer mee te maken. Sommige mensen overkomt het echter (veel) vaker in hun leven. Dat kan te maken hebben met onderliggende aandoeningen, maar het kan ook genetisch bepaald zijn. In dat geval heeft u in uw chromosomen een speciaal gen voor flauwvallen. Vrouwen zijn vaak gevoeliger voor flauwvallen dan mannen, zeker in de puberteit of tijdens menstruatie of zwangerschappen.

Is flauwvallen een reden tot zorg?

Meestal komt u met de schrik vrij als u flauwvalt. U heeft tijdelijk minder bloed in uw hersenen, u bent eventjes buiten westen, maar er is niets ergs aan de hand. Neem even de tijd om goed uit te rusten en daarna kunt u weer door. Dat is tenminste zo voor de meeste mensen. Want voor anderen kan flauwvallen wel degelijk duiden op iets ernstigs, zoals hartproblemen. Als het u vaker overkomt en u daarbij hard valt – met het risico op een hersenschudding – is dat een goede reden om het te laten onderzoeken. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn tijdens uw werk of tijdens het autorijden. Ook liggend flauwvallen, stuiptrekkingen, hartkloppingen, urineverlies en verwarde reacties zijn serieus te nemen symptomen.

zwart
Lees ook: Wordt het weleens zwart voor uw ogen als u opstaat? Hier komt dat door

Waarom vallen sommige mensen vaker flauw dan anderen?

De aanleg om flauw te vallen kan dus erfelijk bepaald zijn, maar kan ook te maken hebben met medicijngebruik. Van antidepressiva, bloeddrukmedicatie en plaspillen is bekend dat ze voor flauwtes kunnen zorgen. Hetzelfde geldt voor aandoeningen als diabetes, Parkinson en hartritmestoornissen. Daarnaast reageert ieder lichaam weer anders op schokken, hevige emoties en vermoeidheid. Want bij sommige mensen zetten de bloedvaten dan automatisch uit, met een bloeddrukdaling en een verlaagde hartslag tot gevolg. Dat verklaart waarom sommige mensen flauwvallen als ze bloed zien, slecht nieuws over een geliefde krijgen of veel gesport hebben in warme omstandigheden.

(Bron: Thuisarts, Gezondheidsplein, Margriet, Gezondheidenwetenschap.be, Diakonessenhuis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Add45 says:

    Mensen vallen sinds de coronavaccinatie meer flauw of voelen zich plotseling heel erg naar worden. Je hoort ook steeds vaker dat mensen in de buurt een Tia hebben gekregen en even ter observatie naar het ziekenhuis moeten. Er is wetenschappelijk onderzoek nodig om er achter te komen

    Gerald says:

    Ik mis bij de oorzaken ” pijn” . Ik heb een ernstig ongeluk gehad en als gevolg daarvan heftige pijn waardoor ik bij de heftigste scheuten flauw viel. En nu nog wanneer iemand per ongeluk mijn schouder (prothese) raakt met als gevolg een pijnscheut, moet ik snel gaan zitten anders val ik..