shampoo

Werkt 2-in-1 shampoo en douchegel even goed als gewone shampoo?

In sommige badkamers is een hele collectie aan bad- en doucheproducten te vinden, van shampoo en conditioner tot douchegel en een haarmasker of -olie. Andere mensen vinden het niet nodig om de hele badrand vol te zetten met flessen en kiezen liever voor een alles-in-één product. Maar werkt één fles waar alles in schijnt te zitten even goed als de verschillende producten in tal van verpakkingen? 

Haren wassen met afwasmiddel?

In principe zorgen alle zeepproducten die in de badkamer worden gebruikt er op dezelfde manier voor dat uw huid en haar schoon worden. Dit gebeurt doormiddel van zogeheten oppervlakte-actieve stoffen die in alle doucheproducten zitten. Deze breken het vuil op in kleinere deeltjes, waardoor u het gemakkelijk van uw lijf afwast. Maar deze moleculen zitten niet alleen in schoonmaakartikelen voor uw lichaam, ook in afwasmiddel en handzeep zijn dezelfde stoffen te vinden. Betekent dat dan ook dat u uw haar net zo goed met afwasmiddel kunt wassen? “De zeepmoleculen in afwasmiddel zijn misschien ietsjes minder vriendelijk voor je huid dan die in douchegel of shampoo. Maar ze maken je huid en haar even goed schoon”, legt Mark Vis, fysisch chemicus aan de Technische Universiteit Eindhoven uit aan wetenschappelijk tijdschrift Quest.

Extra verzorging

Alle soorten doucheproducten maken dus op dezelfde manier schoon. Dan lijkt het misschien wat overbodig om tientallen producten op de douche of op de badrand te hebben staan. Toch is dat niet per se het geval, het gaat er bij het schoonmaken van het lichaam en haar voor veel mensen namelijk niet enkel om dat het schoon wordt, maar ook dat het fijn en zacht aanvoelt. Daar kan het gebruik van verschillende producten aan bij dragen, zo zorgt een conditioner er bijvoorbeeld voor dat uw haar na het wassen met een shampoo extra zacht aanvoelt, door het dunne laagje vet dat van nature aanwezig is op het haar intact te houden. Hierdoor wordt het haar vaak extra glad en glanzend.

Verschil tussen huid en haar

Daarnaast hebben huid en haar verschillende behoeftes. Vis: “Zoek een goede balans tussen hoeveel vuil u van uw lijf wast en hoeveel van het natuurlijke laagje vet u op uw huid laat zitten.” Dat is voor uw hoofd anders dan voor uw lijf en daarom hebben shampoo en douchegel niet dezelfde samenstelling. “In shampoo en conditioner zitten bijvoorbeeld ook stoffen die ervoor zorgen dat uw haar na afloopt prettig aanvoelt.”

2-in-1 shampoos zijn vooral populair onder mannen.

2-in-1 producten

Ondanks dat shampoo speciaal voor het haar wordt gemaakt en douchegel voor het lichaam, bestaan er ook 2-in-1 producten. Hiermee zou u zowel uw haren als uw lichaam kunnen schoonmaken. Deze producten zijn allemaal gewoon zeep en dat werkt voor allebei, al zullen er minder verzorgende producten inzitten, omdat deze dus verschillen voor huid en haar. Daardoor wordt uw hoofdhuid misschien iets droger en uw haren wat minder glad dan wanneer u shampoo en conditioner zou gebruiken. Dit is ook de reden dat deze alles-in-één producten vaker voor mannen op de markt worden gebracht dan voor vrouwen. Mannen hebben over het algemeen namelijk minder lang haar dan vrouwen, waardoor zij er minder last van hebben als hun haar niet zo zacht en glad is. Ondanks dat een alles-in-één product over het algemeen dus minder verzorgend is dan losse doucheproducten, maakt het uw huid en haar niet minder schoon.

Conclusie

De conclusie? Gaat u binnenkort op vakantie en heeft u geen zin om uw toilettas helemaal vol te stoppen met flessen shampoo en douchegel? Dan kunt u prima gebruik maken van een 2-in-1 product. Elk product waar zeep in zit maakt uw lichaam en haar namelijk even schoon, maar heeft u speciale behoeften of wilt u graag extra verzorging voor uw haren of lijf? Dan werkt het vaak beter om voor losse producten te kiezen, in plaats van voor een alles-in-één product.

(Bron: Quest, Elle.nl)

Geef een reactie