nies

‘Nies ophouden is geen goed idee’

U kent het wel: u moet niezen, maar probeert dit in te houden. Niet zo slim, want het inhouden van een nies kan nare gevolgen hebben.

Uitweg voor lucht

Niezen doen wij omdat de luchtwegen geprikkeld worden door een bepaalde stof. Hier wil het lichaam vanaf en daarom is het noodzakelijk dat er geniest wordt. Zo’n nies kan snelheden van 150 kilometer per uur bereiken en moet ergens heen kunnen. De neus en de mond zijn de meest logische uitwegen, maar als deze geblokkeerd worden omdat iemand een nies inhoudt, dan gaat de lucht ergens anders heen.

Gescheurd weefsel

Dit ‘ergens anders’ is meestal terug het luchtwegenstelsel in. Wie dit vaak doet en zwak luchtwegenweefsel heeft, loopt het risico dat dit op een gegeven moment scheurt. Volgens KNO-arts Jan van der Borden is het scheuren van luchtwegenweefsel niet het enige dat kan gebeuren als er een nies wordt ingehouden. “Je zou ook je trommelvliezen kunnen opblazen. Of zelfs lucht in je hersenen blazen, theoretisch gezien dan”, aldus de arts tegenover de NOS.

Van der Borden is in zijn 29-jarige loopbaan gelukkig nog nooit iemand tegengekomen bij wie het bovenstaande is gebeurd, dus de kans erop is vrij klein. Dat neemt echter niet weg dat voluit niezen nog altijd de allerbeste optie is.

(Bron: NOS, Algemeen Dagblad)

Geef een antwoord