slapen

Waarom koelt het hoofd niet af tijdens het slapen, maar ledematen wel?

Armen, benen en voeten worden vaak erg koud als ze tijdens het slapen onder de deken uitsteken. Met het hoofd gebeurt dit niet, terwijl dit onderdeel van het lichaam de hele tijd boven de dekens ligt. Hoe kan dat toch?

Temperatuurdaling

Dat het hoofd minder sterk afkoelt tijdens het slapen heeft een natuurlijke oorzaak. Van nature daalt de lichaamstemperatuur ongeveer 2 uur voor het slapen gaan.  Tijdens het slapen blijft dit zo. Door de gereguleerde temperatuurdaling weet het lichaam dat het tijd is om te gaan slapen en wordt de hele nacht doorslapen ook makkelijker. Er bestaat zodoende ook een link tussen temperatuur-regulering een slapeloosheid. Als bovengenoemd mechanisme niet goed werkt, kan slapen lastiger worden.

Vaatvernauwing

De temperatuur laten zakken doet het lichaam onder andere door de vaten in niet-essentiële lichaamsdelen te vernauwen. Die ontvangen minder bloed en ontvangen koelen zodoende ook af.  Zeker als ze onder de deken uitsteken. Dit vernauwen van de vaten doet het lichaam omdat ledematen geen essentiële organen zijn.

Vitale organen

In het hoofd en de romp zitten wel vitale organen, die ook tijdens het slapen gaan goed doorbloed moeten worden. Zo hebben de hersenen bloed nodig om al het ‘afval’ van de dag goed op te kunnen ruimen. “Overdag zijn de hersenen actief en daarbij komen giftige afvalstoffen vrij. Dat is op zich niet zo erg, maar die stoffen moeten wel worden opgeruimd. Dat gebeurt tijdens de slaap. Als iemand niet voldoende slaapt, kunnen de hersenen op een gegeven moment minder goed functioneren”, legt slaapexpert Els van der Helm uit in een eerder verschenen interview op deze website.

Omdat de bloedtoevoer naar het hoofd en de vitale organen in de romp dus wel toereikend moet zijn, koelen deze delen minder snel af tijdens het slapen.

(Bron: PubMed, Sleep.org, Quest, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Iris 070 says:

    Hoe goed bedoeld deze gedachte ook is.. ik ben het niet eens dat een hoofd niet koud wordt! Het hoofd wordt in huidige tijd niet altijd koud door de warmere temperaturen in onze woningen. In een frisse, koude, slaapkamer kan weldegelijk een koud hoofd ontstaan. Een slaapmuts is dan heerlijk! Of, inplaats van de slaapmuts, het dek over en om je hoofd wikkelen, alleen je neus steekt eruit om koele lucht te snuiven… Héérlijk!!