slapende gevoel

Waardoor wordt dat slapende gevoel in uw ledematen veroorzaakt?

Een slapende voet, hand of ander ledemaat, u heeft het vast weleens meegemaakt. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? En waar wordt het gevoel door veroorzaakt? 

Verdoofd gevoel

Wanneer u een tijdje in dezelfde houding zit, kan het gebeuren dat u een verdoofd en slap gevoel in uw ledematen krijgt. Gaat u weer bewegen, dan ontstaat er een tintelend gevoel waarna u uw slapende lichaamsdeel als het goed is weer voelt. De medische term voor dit gevoel is paresthesie.

Afgeknelde zenuwen

Paresthesie ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar sommige zenuwen door druk wordt afgekneld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door lang in dezelfde houding te zitten, met uw benen over elkaar te zitten, met uw volle gewicht op uw arm te liggen of door strakke schoenen te dragen. Wanneer zenuwen worden afgekneld, kunnen deze niets meer vanuit de hersenen aan de ledematen doorgeven. Hierdoor kunnen ledematen tijdelijk gevoelloos worden en ervaart u dat slapende gevoel.

Tintelingen

Het tintelende gevoel dat na een tijdje ontstaat, is een natuurlijke reactie van het lichaam. De tintelingen worden namelijk veroorzaakt door zenuwen in de buurt van de afgeknelde zenuw, die aangeven dat u van houding moet veranderen.

Onderliggende oorzaken

In de meeste gevallen is een slapende voet of hand dus volkomen onschuldig, maar heeft u hier dagelijks last van zonder duidelijke afknellende aanleiding? Dan kan dit een onderliggende oorzaak hebben. Een doof en tintelend gevoel kan namelijk ook wijzen op een hernia, diabetes, een vitamine B12 tekort, een trage schildklier, het fenomeen van Raynaud, restless legs of multiple sclerose. Bij twijfel doet u er dus altijd goed aan om contact op te nemen met uw huisarts.

Voorzichtig opstaan

Dan is een veelgehoorde bewering over dit onderwerp dat u uw been gemakkelijker kunt breken wanneer deze (deels) slaapt. Dit is echter een fabeltje. Wat wel zo is, is dat u minder stabiel bent wanneer uw benen of voeten slapen. Hierdoor kunt u uw evenwicht sneller verliezen en vallen. Daarom kunt u, wanneer uw ledematen slapen, het best altijd eerst even rustig bewegen. Hierdoor komt de bloedcirculatie weer op gang, trekt het slappe gevoel vanzelf weg en kunt u veilig opstaan.

(Bron: Gezondheidsnet, Margriet.nl, Pedicuregroep.be)

Geef een reactie

Reactie

    hcorssmit says:

    Beste redactie. Graag wil ik u er op wijzen dat er nog een andere oorzaak kan liggen onder wat U hierboven beschrijft en dat is C.I.A.P.
    Wellicht goed om dit ook eens onder de aandacht te brengen omdat het nog niet bij alle huisartsen bekend is.
    Met vriendelijke groet.