namen vergeten

Moeite met het onthouden van namen? Deze trucjes helpen u wellicht

Jong en oud, iedereen kan er last van hebben; iemand heeft zich zojuist voorgesteld maar u bent de naam direct alweer vergeten. Wat kunt u doen om die namen wel te onthouden?

Zenuwen

Namen worden vaak vergeten tijdens een eerste ontmoeting met een nieuw persoon. Op dat soort momenten kunnen zenuwen ervoor zorgen dat u wat meer met uw eigen voorkomen bezig bent, dan met echt luisteren. Daardoor neemt u de nieuwe naam niet in u op. Dit kunt u echter oplossen door bewuster te gaan luisteren, ook in nieuwe, soms spannende situaties.

Naam herhalen

Wanneer u de naam eenmaal hebt gehoord is het zaak om deze te onthouden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de naam simpelweg te herhalen. Door de nieuwe naam zelf ook enkele keren uit te spreken zal het brein de naam sneller onthouden. Probeer het echter niet te forceren door een persoon te vaak bij zijn of haar naam te noemen, dat kan onnatuurlijk overkomen.

Gebruik al uw zintuigen

Een ander trucje is het gebruiken van meer zintuigen dan enkel uw oren. Hoe meer zintuigen u gebruikt bij een nieuwe ontmoeting, hoe groter de kans dat u zich de volgende keer herinnert hoe de persoon in kwestie heet. Kijk uw gesprekspartner bijvoorbeeld aan in de ogen en let op de uiterlijke kenmerken en het gedrag van de persoon. Deze kenmerken worden in uw hoofd vervolgens aan elkaar en ook aan de naam gekoppeld, waardoor het onthouden in veel gevallen makkelijker zal gaan. Werkt dat niet echt? Dan kunt u ook associaties maken door in uw hoofd een plaatje te bedenken dat bij de nieuwe naam past of door ezelsbruggetjes te verzinnen als u meerdere mensen kent met dezelfde naam.

Daarnaast is het natuurlijk nog altijd geen groot probleem als u een naam niet direct bij de eerste ontmoeting onthoudt, dat overkomt iedereen weleens. Maar handig is het wel, om namen snel te kunnen onthouden.

(Bron: Santé.nl, Effectivitijd.nl)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  dragon says:

  Ik heb mijn hele leven al moeite met namen onthouden,
  Daarom vraag ik aan de kinderen van een knutselclubje, waar ik als vrijwilliger werk , om hun naam op het werkstukje ze zetten.
  Dan spiek ik even op de naam.
  Dat gaat ook weleens mis met de uitspraak , b.v Michel, wordt soms als Maikel uitgesproken..
  Vroeger repareerde ik TVs bij mensen thuis, en wist nooit goed de naam, maar wel alle typenummers van de TVs.
  Zoiets als Philips 23tx250A

  Bloem65 says:

  Hoe heet hij of zij ook alweer? Voor mij ook een bekende vraag, een hoofdbreker
  Tegenwoordig probeer ik te bedenken wat ik al van de persoon weet.
  Is het een Nederlander, Engelsman, Amerikaan? Een acteur of zanger of sporter?
  Wat is een bekende film of song? Of welke sport beoefent hij of zij? Welke club?
  Als je een paar van deze dingen in je geheugen ophaalt, schiet de naam vaak ook binnen.
  Het geeft ook bedenktijd, als je je hardop afvraagt. Hoe heet die zanger ook alweer?
  Het vermindert ook een beetje de stress in gezelschap. Mij helpt het in elk geval.

  Bloem65 says:

  Dingen onthouden van de mensen die je in levende lijve ontmoet, kan ook handig zijn.
  Net als herhalen of al je het niet goed hebt verstaan, vragen of die persoon de naam nog een keer herhaalt.

  Sompok says:

  Inderdaad gebruik uw andere zintuigen en dan word de naam opgeslagen in uw brein. U kan de naam wil terughalen door uw onderbewustzijn in te schakelen. Hoe vaak komt het niet voor dat de naam op het puntje van uw tong ligt en toch komt u niet op de naam. Dat is een goed teken want nu gaat het onderbewustzijn aan het werk, vroeg of laat komt de naam weer te voorschijn……eureka!