verbrande mond

Wat te doen bij een verbrande mond?

Een verbrande mond is zo gebeurd. Soms is het eten of drinken toch net wat heter dan gedacht. Die bitterbal die afgekoeld lijkt of een ovengerecht dat zo verleidelijk ruikt dat u er te snel een hap van neemt. De gevolgen kunnen flink pijnlijk zijn.

Gevolgen verbrande mond

Bij het verbranden van de mond (en tong) ontstaan er over het algemeen oppervlakkige brandwonden aan het mondslijmvlies. De huid wordt dan rood en gevoelig en het kan zijn dat u een paar dagen wat minder goed proeft. Maar er kunnen ook blaren of zwellingen optreden. Heeft u erg veel pijn of vreest u voor een ontsteking, neem dan contact op met uw huisarts. Bij oppervlakkige verschijnselen genezen die over het algemeen binnen een paar uur tot een paar dagen. U kunt een aantal dingen doen om de klachten te verminderen en de genezing te bespoedigen.

Koelen

IJsblokjes zijn te koud en kunnen juist averechts werken, maar het is wel raadzaam om de verbrande mond op een andere manier te koelen. Drink daarom bijvoorbeeld een glas koud water of melk en houd dit enkele seconden in uw mond voordat u het doorslikt. U kunt ook gorgelen met wat water, waar u een klein beetje zout in oplost. Slik het dan niet door, maar spuug het uit. Het zout helpt infecties tegengaan en kalmeert de aangedane huid. Ook het eten van bijvoorbeeld yoghurt is een optie.

mondklachten
Lees ook: We zijn tevreden over onze mondgezondheid, maar negeer deze mondklachten niet

Verzachten en pijnstillen van de verbrande mond

Goed afgekoelde kamillethee heeft bij veel mensen een verzachtend en ontsmettend effect. Bij veel pijn kan paracetamol of een pijnstillende mondgel helpen. Vraag hier eventueel bij uw apotheek naar.

Pas uw voeding aan

Tot de verbrande mond minder gevoelig is, kunt u bepaalde voedingsmiddelen beter even laten staan en sommige juist op het menu zetten. Zo is wat meer vloeibaar voedsel, zoals pudding of afgekoelde soep prettiger voor de mond dan bijvoorbeeld stokbrood. Kies daarom voor zacht brood en laat knapperige producten als chips even staan. Verder kunt u het beste geen al te zure, pittige of sterk gekruide maaltijden of dranken eten of drinken, want dit verergert de irritatie en eventuele pijnklachten. Ook het drinken van alcohol is om deze reden af te raden. Eet en drink het voedsel ook liefst koud of lauw, want heter is al snel pijnlijk.

Op 31 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5

(Bron: AD, 24Kitchen, InfoNu.nl, Apotheek.nl, Thuisarts.nl)

Geef een antwoord

Reactie

    Wout Aartsen says:

    “Drink daarom bijvoorbeeld een koud glas water” staat in het artikel geschreven.

    Ik geef de voorkeur aan “een glas koud water”. Dat het glas koud is doet er niet zo veel toe. Het gaat om de temperatuur van het water dat in het glas gedaan wordt.