Vis helpt tegen dementie

Regelmatig vis eten remt dementie af bij mensen die erfelijk risico lopen op deze ziekte. Dat meldt Resource naar aanleiding van een onderzoek onder 286 ouderen.

Minder schade

De hersenen van 286 overleden ouderen werden onderzocht. De overledenen werden onderzocht op tekenen van dementie zoals littekens van kleine infarcten en ophopingen van schadelijke eiwitten en hersenconcentraties. Ouderen die veel vis aten toonden in het brein minder schade. Dit geldt wel alleen voor mensen met een genvariant die de kans op Alzheimer flink vergroot.

Lastig verklaren

Het verband is volgens onderzoeker Ondine van de Rest lastig te verklaren, maar ze wil dit in de toekomst graag verder onder de loep nemen. Het resultaat van dit onderzoek legt de nadruk op het huidige advies van de Gezondheidsraad die aanraden om één keer per week vis eten.

Preventie

In Nederland zijn door de vergrijzing steeds meer ouderen en lijden steeds meer mensen aan Alzheimer en andere vormen van dementie. Nederlandse ouderen kampen wel pas op latere leeftijd met dementie door gestegen welvaart, opleidingsniveau en gezondheid. Onze kennis over Alzheimer kan beter. Zo werken medicijnen niet en lijkt alleen preventie nog enige vruchten af te werpen.

Geef een reactie