verkouden

Verkouden in de zomer, hoe kan dat?

Snotteren, niezen en hoesten; het zijn onmiskenbaar symptomen die bij een verkoudheid horen. Verkouden zijn associëren we voornamelijk met de herfst en de winter. Maar ook in de zomer slaat het bij sommige mensen toe. Komt dat door de airco, de ventilator, temperatuursverschillen of is er iets anders aan de hand? 

Virus

Verkoudheid is een besmettelijk virus. Het veroorzaakt een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en de keel. Het slijmvlies produceert in de neus en keel slijm en vocht. Wanneer het slijmvlies ontstoken is, zwelt het op en maakt veel slijm, snot, aan. Hierdoor kan de neus verstopt raken. De ontsteking kan het slijmvlies irriteren waardoor u gaat niezen of hoesten. De ontsteking kan ook keelpijn veroorzaken en de stembanden aantasten. Dit kan wat heesheid geven. Soms trekt de ontsteking door naar de oren. In de neus- en keelholte bevindt zich de buis van Eustachius. Die verbindt de holte met het middenoor. Door deze verbinding kan een verkoudheid oorpijn geven of zelfs overgaan in een middenoorontsteking.

Besmetting

Wie verkouden is kan het virus heel gemakkelijk overbrengen. Dat gebeurt door hoesten en niezen. Want hierbij komen kleine druppeltjes vrij die vervolgens heel gemakkelijk via de lucht in de luchtwegen van anderen komen te zitten. Daarom is het van groot belang dat als u verkouden bent u zoveel mogelijk niest en hoest met de hand voor de mond en de handen regelmatig en goed wast.

Verkouden door de airco

Maar kunnen we ook verkouden worden door de airco? In principe niet. Verkoudheid is immers een virus. En of temperatuursverschillen bij kunnen dragen aan het krijgen van een verkoudheid is ook nooit bewezen. Wel kunnen die verschillen voor ons lichaam een ‘stressreactie’ veroorzaken. Zodra u vanuit de warme buitenlucht een koele ruimte instapt, moet uw lichaam hard aan de slag om het op temperatuur te houden. Dat harde werken gaat ten koste van de doorbloeding in de neus- en keelholte en ons afweersysteem werkt minder goed. Hangt er dan een verkoudheidsvirus in de lucht dan bestaat er een kans dat u besmet raakt. Het lichaam hoeft minder hard te werken als het verschil tussen buiten en binnen niet meer dan 6 graden is. Het verkoudheidsvirus gedijt het beste bij lage temperaturen. Vandaar dat we doorgaans in de winter verkouden worden en niet in de zomer.

Luchtvochtigheid

Niet verkouden, maar toch last van jeukende droge ogen? Dat kan komen door de afstelling van de airco. De ideale vochtigheidsgraad in een ruimte ligt tussen de 45 en 60 procent. Soms wordt de airco niet goed afgesteld waardoor de lucht droog is en de slijmvliezen en ogen geïrriteerd raken. De klachten verdwijnen als u de ruimte verlaat, maar dan kan het al wel uw weerstand enigszins hebben verlaagd waardoor u vatbaarder bent voor een virus.

Ventilator = verspreiding

Een ventilator kan naast de airco voor de nodige verkoeling zorgen. Hij is minder koud dan de airco, want het apparaat doet niets meer dan de bestaande lucht verspreiden. Daar zit precies de crux, want virussen laten zich zo ook makkelijk verspreiden. Hangt er dus een verkoudheidsvirus in de lucht, dan kan de ventilator een behoorlijke bijdrage leveren voor de verspreiding ervan. Wie last heeft van een allergie voor stof of pollen doet er goed aan de ventilator uit te laten. Het apparaat kan de stoffen verspreiden waardoor u last kunt krijgen van niezen en jeuk aan de ogen. Airco’s zijn voor mensen met een allergie eerder een oplossing, want in het apparaat zitten filters die de verspreiding van pollen en stof tegenhouden.

Lees ook: Verkoudheid na griep: waarom duurt dat zo lang?Verkoudheid toegeslagen? De kleur van uw snot vertelt een hoop en Middenoorontsteking 

(Bron: Thuisarts/Gezondheidsnet)

Geef een reactie