verkeerde zithouding

Verkeerde zithouding belangrijke oorzaak rugklachten

We zitten veel te veel en vaak ook nog te lang in een verkeerde houding. Maar liefst 80 procent van de Nederlanders gaat daarom vroeg of laat naar de huisarts met rugklachten. Het is zelfs de meest voorkomende reden om naar de huisarts toe te gaan. Maar wat is de beste zithouding en hoe voorkomt u rugklachten?

We bewegen minder

In de oertijd is zo min mogelijk bewegen functioneel, want door weinig te bewegen wordt energie bespaard. Voor dan heel nuttig, want er ligt continue gevaar op de loer. De energie is nodig om te vluchten. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, maar nog steeds is onze samenleving ingericht op gemak en zo min mogelijk bewegen. We nemen steeds vaker de lift, doen veel met de auto en veel werk is zittend. We zitten veel en dat levert ons uiteindelijk rugklachten op. En dat komt niet alleen door het feit dat we zitten, maar ook hoe we zitten.

Verkeerde zithouding

Want het merendeel van de mensen zit verkeerd, vaak onderuitgezakt. Deze houding zorg voor een enorme druk op onze onderrug. Daarnaast zitten veel mensen op een verkeerde stoel die niet de juiste ondersteuning biedt. Daarnaast is de komst van de smartphone en tablet voor onze rug nou niet bepaald een uitkomst. Het verslechtert onze zithouding met rugklachten als gevolg.

Tips!

Lage rugklachten kunt u voorkomen door in beweging te blijven. Het voelt soms tegenstrijdig, maar uiteindelijk kan bewegen en het doen van oefeningen zorgen dat rugklachten verdwijnen en ook niet meer terugkomen. Wij hebben nog een paar tips om minder te zitten:

  • Sta elk half uur op van de stoel en wandel een stukje. Bent u thuis, loop dan wat vaker naar de keuken of een ander vertrek. Bent u op kantoor, loop dan naar een collega i.p.v. diegene te mailen of bellen.
  • Vergader en bel staand. Staand bellen kan thuis ook.
  • Ga na de lunch nog een extra blokje om.
  • Neem wat vaker de trap in plaats van de lift.
  • Let goed op uw zithouding. Stel de stoel goed in en zorg eventueel voor een voetenbankje of een kussen ter ondersteuning van de onderrug.
  • Doe af en toe een paar rek en strek oefeningen achter uw bureau of in de huiskamer.

(Bron: Gezondheidsnet)

Geef een reactie