Duur 02:26
Gepubliceerd op 27 september 2017

Spotlight op vallen tijdens Valpreventieweek

In Nederland wordt iedere 5 minuten een 65-plusser naar het ziekenhuis gebracht na een val. Dit resulteert in zo’n 96.000 valgevallen per jaar en dat aantal moet naar beneden. Daarom wil VeiligheidNL tijdens de Valpreventieweek (2 tot en met 8 oktober) aandacht vragen voor manieren om een valpartij te voorkomen.

Reactietest

Wie ouder wordt, merkt dat de spierkracht afneemt en het uithoudingsvermogen achteruit gaat. Ook reageren gaat trager. Deze aspecten zorgen ervoor dat een val in een klein hoekje zit. Om dit risico tot een minimum te bepreken, heeft VeiligheidNL een reactietest in het leven geroepen die leidt naar 7 tips die het vlarisico verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van het aanrecht terwijl u op uw tenen staat en 3 keer heen en weer loopt. Dit verbetert uw balans. Ook zitten er oefeningen bij die de soepelheid van uw voeten bevorderen.

Hard nodig

Dat deze tips om vallen te voorkomen hard nodig zijn, blijkt wel uit de cijfers. Zoals al gezegd vallen er jaarlijks zo’n 96.000 ouderen en moet er om de 5 minuten een 65-plusser naar het ziekenhuis om deze reden. In 37.000 van de 96.000 gevallen is het letsel dusdanig dat een langere opname in het ziekenhuis nodig is. De meeste mensen die onder die groep vallen hebben heupfracturen of hersenletsel. Ook overlijden er zeker 3600 mensen nadat zij zijn gevallen.

Beweegprogramma’s

Naast tips om vallen te voorkomen, wil VeiligheidNL ook aandacht vestigen op de verschillende preventieve beweegprogramma’s. Regelmatig bewegen is volgens deze organisatie essentieel om nare valpartijen te voorkomen, dus is het voor iemand die tot de risicogroep behoort verstandig om een dergelijk programma te volgen. In 2016 schrijven wij al over 1 van deze programma’s. U leest het artikel hierover op onze site.

Hallo Nederland

In Hallo Nederland van 27 september 2018 wordt aandacht besteedt aan valpreventie bij ouderen. De verslaggever gaat op bezoek bij een oudere die onlangs is gevallen en daarom valpreventie krijgt van een fysiotherapeut. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: website en documenten VeiligheidNL)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer