Tour de France

Tour de France 2022 is een tour door Europa met de start in Kopenhagen

De Tour de France gaat vrijdag 1 juli 2022 van start in Kopenhagen. Deze 109e editie doet maar liefst 4 landen aan: Denemarken, België, Zwitserland en natuurlijk Frankrijk. Volgens kenners dit jaar een afwisselend parcours. En zoals altijd eindigt de wielerronde in Parijs. Daar komen de renners zondag 24 juli aan. Wat staat de renners te wachten en waar is wat te zien en horen? 

Traditionele opbouw

Volgens NOS-commentator Sebastiaan Timmermans is de opbouw van de Tour de France ook dit jaar vrij traditioneel. “Het begint met een tijdrit en enkele sprintetappes, vervolgens een kasseienrit om daarna de bekende Alpen- en Pyreneeën-reuzen aan te doen. En in het slotweekeinde is er een 2e tijdrit en een sprint in Parijs.” Toch zijn er in deze editie wel wat verrassende plaatsen opgenomen en is de Tour nog nooit zo noordelijk van start gegaan. Ook aan Nederland viel verschillende keren de eer te beurt voor de start van de Tour.

Afwisselende Tour de France

De eerste 3 dagen van de Tour de France worden in Denemarken gereden. Na een reisdag op maandag, gaat de Tour dinsdag 5 juli verder in Frankrijk, start in Dunkerque. De dag erna liggen de renners maar liefst 11 kasseistroken te wachten, die weer terug zijn van weggeweest. Ook terug van weggeweest is de Alpe d’Huez, die wordt op de 14e juli, de Franse nationale feestdag, beklommen. Een paar goede klimmers ontbreken niet deze editie en hierin is een belangrijke rol voor de Pyreneeën weggelegd. Al met al een afwisselend parcours voor elk type wielrenner.

De mooiste ritten

De mooiste rit van de Tour de France in de 1e  week, op woensdag 6 juli, is de etappe van Lille naar Wallers-Arenberg met de kasseistroken. In week 2 trekt de Tourkaravaan de Alpen in. De koninginnenrit is de 11e etappe op woensdag 13 juli met de Col du Télégraphe, de Col du Balibier en de aankomst bergop op de Col du Granon. In de laatste week zijn het vooral de etappes in de Pyreneeën die veel beloven. Met een 40 kilometer lange tijdrit, inclusief 2 klimmen op de een-na-laatste dag.

Wat is er waar en wanneer van de Tour te zien en horen?

Elke dag  zijn presentatoren Henri Schut en Robbert Meeder vanaf 14.00 uur te horen op NPO Radio 1 met Radio Tour de France. Natuurlijk bijgestaan door Sebastiaan Timmermans die op de motor meereist en Gio Lippens die verslag doet vanaf de finish. Steven Dalebout en Edwin Cornelissen zorgen voor de reportages uit het peloton.

Op tv is de Tour de France dagelijks live te volgen op NPO 1 bij NOS Studio Sport, op Sporza van de VRT en Eurosport. Het finishprogramma met etappe-analyse direct na afloop van de etappe, wordt gepresenteerd door Herman van der Zand met Stef Clement of Danny Nelissen. De Avondetappe, te zien vanaf 22.00 uur op NPO 1, reist met de Tour mee en gaat op vrijdag 1 juli van start in Kopenhagen. Dione de Graaff neemt aan het eind van de dag de Tour door met analisten als Roxane Knetemann, Marcel Kittel, Stef Clement en Michael Boogerd. Kijk voor meer informatie over de route en de Tour de France 2022 op de site van de NOS.

(Bron: NOS, MAX Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord