vakantie

Op vakantie? Deze wegen kunt u beter mijden

Op 8 juli 2017 begint officieel de zomervakantie en dat betekent dat Nederlanders massaal eropuit trekken. Hartstikke leuk, maar wie met de auto gaat kan in lange files komen te staan, bijvoorbeeld door wegwerkzaamheden. Om de kans op files tot een minimum te beperken, hebben wij een lijst gemaakt van de wegen waaraan wordt gewerkt in Nederland, de buurlanden en Frankrijk.

Nederland

In Nederland krijgt de regio midden vakantie. Hieronder vallen onder andere een veel gemeenten in Gelderland en ongeveer heel Utrecht. Iedereen die gelijk in het eerste vakantieweekend via Eindhoven naar België wil rijden, kan beter een alternatieve route kiezen. Rijkswaterstaat werkt tot 10 juli 2017 aan snelweg A67. De weg is richting zuiderburen afgesloten tussen knooppunt De Hogt en de grens. Het verkeer wordt omgeleid.

Nederland

België

In België wordt er behoorlijk aan de weg gewerkt. De grootste hinder zullen automobilisten ervaren op de ring Antwerpen (R2). In beide richtingen wordt er nieuw asfalt neergelegd tussen de Tijsmanstunnel en de Liefkenshoektunnel. Dit duurt de hele maand juli en een deel van augustus 2017. Tijdens deze vernieuwing blijft rijden op de R2 richting de Tijsmanstunnel mogelijk, maar alle auto’s moeten over 1 versmalde rijstrook. Het verkeer richting de Liefkenshoektunnel wordt over 2 versmalde rijstroken geleidt. Op de luchtfoto hieronder ziet u waar er precies aan de weg wordt gewerkt.

belgië

Werkzaamheden zijn er ook op de snelweg E34. Deze weg loopt vanaf Eindhoven (in Nederland heet het nog de A67) naar het Franse Lille. De weg is vanaf vrijdag 7 juli t/m 10 juli 2017 afgesloten tussen Turnhout centrum en Lille. Tip: aan de A67 wordt ook gewerkt, dus ga over Maastricht. De A2 is weer goed begaanbaar.

Naast deze werkzaamheden, is België over het algemeen een land waar het meevalt met de verkeersdrukte. Houd er wel rekening mee dat 21 juli de nationale feestdag is in dit land. In de centra van de steden is het dan extra druk, dus probeer die te vermijden.

Frankrijk

In Frankrijk wordt deze zomer flink aan de weg gewerkt. Bijvoorbeeld aan de A6, die van Parijs naar Lyon loopt. In beide richtingen zijn er wegwerkzaamheden bij Auxerre. Dit duurt nog tot september 2017. Dit is geen goed nieuws, want de A6 maakt deel uit van de bekende Autoroute du Soleil, het wegennetwerk dat vakantiegangers naar het zuiden van Frankrijk brengt. U kunt voor een alternatieve route kiezen, bijvoorbeeld over de A5, de A31 en de A6. De A6 komt u na Auxerre weer op. Op het kaartje hieronder hebben wij aangegeven waar Auxerre zich bevindt ten opzichten van Parijs en Lyon.

parijs-lyon

Ook op de A9 zijn er werkzaamheden, en wel tussen Le Boulou en de Spaanse Grens. Pas in 2020 is dit voorbij.
De A10 wordt ook aangepast. De weg die van Parijs naar Bordeaux gaat wordt in beide richtingen opgeknapt tussen Massy en Palaiseau. Dit duurt nog tot 28 augustus 2017.

De weg D1091 die van Grenoble naar Briançon loopt, is verzakt. Deze loopt door de Franse Alpen en is door de verzakking al sinds 2015 dicht. Tussen 13 juli en 21 augustus 2017 gaat de D1091 tijdelijk open om het vakantieverkeer niet te veel te hinderen en de Tour de France door te laten. Reist u op een ander moment? Dan kunt u over de alternatieve weg rijden die inmiddels is aangelegd.

Tijdens de zomer is het extra druk op de Franse snelwegen. Om de kans op ernstige verkeersinfarcten te verkleinen, heeft de Franse overheid de zogenoemde bison futé-routes in het leven geroepen. Dit zijn alternatieve routes die iets langer zijn, maar de kans op file wel verminderen. Hoe deze routes lopen wordt aangegeven met bewegwijzering. Naast de plaatsnamen op de borden staat dan het woord ‘bis’ of ‘Itinéraire Bis in een geel vakje.

Duitsland

Wie door Duitsland reist met de auto, moet rekening houden met mogelijke vertraging op de A1 van Bremen naar Osnabrück. In beide richtingen wordt er tussen de Brinkum en Stuhr aan de weg gewerkt. Dit duurt tot eind 2017.

Wilt u van Nederland naar Denemarken reizen? Dan moet u niet alleen over de A1, maar ook over de A7 die van Hamburg tot de Deense grens loopt. Aan de A7 wordt ook gewerkt en wel tussen Hamburg en Bordesholm. Dit is een stuk van zo’n 84 kilometer, dus houd rekening met file.

Op het kaartje hieronder kunt u zien waar Bremen en Hamburg zich bevinden ten opzichten van Nederland en Denemarken.
duitsland

Tijdens de vakantieperiode is het op de Duitse snelwegen druk. Files van meer dan 50 kilometer zijn niet ongewoon.

Ook handig

Naast de wegen waar het extra druk wordt door werkzaamheden, is het ook handig om te weten dat op snelwegen in Frankrijk tol wordt geheven. In Duitsland ligt er ook een tolplan, maar dit is nog niet van kracht. In België zijn geen tolwegen.

Milieusticker Duitsland

Ook goed om te onthouden is dat u tegenwoordig een milieusticker nodig hebt als u door de centra van bepaalde Duitse steden rijdt. Er zijn gele en groene stickers die aangeven hoe milieuvriendelijk uw auto is. In een artikel dat wij aan dit onderwerp hebben gewijd, leest u welke sticker u nodig hebt voor uw auto. U kunt deze sticker online bestellen en ook bij pompstations in Duitsland kopen. Bent u niet van plan om door het centrum van een Duitse stad te rijden? dan is zo’n sticker niet nodig.

Milieusticker Frankrijk

In Frankrijk moeten alle gemotoriseerde voertuigen een zogenoemd certificat qualité de l’air, oftewel een milieusticker hebben als zij door het centrum van Parijs, Lyon of Grenoble willen rijden. Iedere bestuurder die dit doet en geen sticker heeft, hangt een boete van 68 euro boven het hoofd.

Zo’n sticker is handig om te hebben, ook als u niet van plan bent om door een van deze steden te rijden. De Franse autoriteiten kunnen plotseling beslissen om een tijdelijke mileuzone in te stellen. Dit doen zij als er in een gebied veel luchtvervuiling is. Deze zone beslaat vaak een groter gebied dan alleen het stadscentrum. Wie in zo’n tijdelijke zone rijdt en geen milieusticker heeft, kan beboet worden.

Franse milieustickers voor uw voertuig kunt u bestellen via deze website van de Franse overheid: certificat-air.gouv.fr. U kunt rechts bovenaan op het Engelse vlaggetje klikken, zodat u de website in het Engels kunt lezen. Bestel de milieusticker wel tijdig, want het duurt 4 tot 6 weken voordat u deze in huis heeft.

Nog even dit

Vergeet voordat u op vakantie ook niet om uw auto goed te controleren. In dit handige filmpje van MAX-programma Groeten van MAX ziet u hoe u dit kan doen. Let ook op de bandenspanning van uw auto. Autobrancheorganisatie BOVAG waarschuwt dat een te lage bandenspanning gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Het verhoogt bijvoorbeeld het risico op een klapband, zeker als de auto zwaar beladen is.

Veel vakantieplezier!

(Bron: ANWB, RADAR, BOVAG)


Geef een reactie