Stichting Met Senioren naar ADO bestrijdt eenzaamheid met voetbal

Een skybox bij een voetbalclub is meestal bedoeld voor bedrijven of genodigden, maar bij ADO Den Haag hebben ze er eentje speciaal voor eenzame ouderen uit de buurt. De drijvende kracht achter dit sympathieke initiatief is de stichting Met Senioren naar ADO. Wij spreken met voorzitter Jeroen Workum.

Ontstaan van het idee

Een aantal jaar geleden zit Jeroen voor de tv. Hij kijkt naar een programma waarin zangers Gerard Joling en Gordon eenzame ouderen in het zonnetje zetten. “In de uitzending zag ik hoe groot de impact van een kort bezoekje al kan zijn en werd me duidelijk hoe groot het probleem van eenzaamheid eigenlijk is onder ouderen. Dat greep me aan”, legt hij uit als wij hem bellen. Jeroen wil graag iets doen voor de eenzame ouderen en komt al snel op het idee om extra kaartjes voor de wedstrijden van ADO Den Haag aan te schaffen, de club waar hij en zijn vrienden supporters van zijn. “Dat zou betekenen dat ik elke thuiswedstrijd iemand mee zou kunnen nemen naar de wedstrijd. Dat vond ik een leuk en haalbaar plan.”

Veel enthousiasme

Zo gezegd, zo gedaan, dus Jeroen klopt aan bij het verzorgingshuis bij hem in de buurt. Daar zijn ze enthousiast over zijn plan. “We vonden het direct een sympathiek initiatief”, vertelt Caroline Koorn-Snel, accountmanager bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH). “Voor ons is het heel belangrijk dat mensen kunnen blijven doen wat zij ook deden toen zij nog zelfstandig woonden, zoals bijvoorbeeld naar een wedstrijd van ADO gaan.” Om de ouderen mee te mogen nemen wordt Jeroen vrijwilliger bij het verzorgingshuis en organiseert hij samen met de activiteitenbegeleider het eerste tripje naar ADO. De wedstrijdbezoekjes blijken al snel een groot succes. “Naarmate we een paar keer mensen hadden meegenomen, kwamen er steeds meer ouderen naar de activiteitenbegeleider van het verzorgingshuis toe met de vraag of zij ook eens mee mochten.” Dit succes zet Jeroen en zijn vrienden, die zich inmiddels bij hem hebben gevoegd, aan het denken. Tot nu toe hebben zij telkens losse kaartjes gekocht, maar dat is een dure aangelegenheid. Een gesprek bij ADO is al snel een feit en sindsdien heeft het initiatief een behoorlijk vlucht genomen.

ADO

De ouderen worden opgehaald door vrijwilligers en bij het stadion van ADO afgezet.

Soms mogen de ouderen zelfs met de spelers van ADO op de foto. Op deze foto keeper Robert Swinkels en middenvelder Lex Immers.

Van de tribune naar de skybox

De club helpt de mannen enorm, waardoor de 5 vrienden elk 2 extra gasten per thuiswedstrijd mogen meenemen en zorgt ervoor dat zij plekken krijgen op de tribune. Zodra de winter aanbreekt tijdens het seizoen 2017/2018, moet er gezocht worden naar een alternatief, want ouderen in de kou laten zitten? Dat kan natuurlijk niet. “ADO zei toen: we hebben nog een skybox (bij ADO Skylounge genoemd, red.) leegstaan, die mag je wel een keertje gebruiken. Dat was meer dan wij ooit hadden durven hopen.” Inmiddels is de skybox, met dank aan een bereidwillig sponsoren én ADO, uitgegroeid tot hun vaste stek. “Wij vinden dit een fantastisch initiatief”, zegt Remco van der Veen, commercieel directeur bij de Haagse club. “Het is toch geweldig dat ook deze groep mensen op deze manier nog naar de wedstrijden kan komen?”

ADO

Vrijwilligers helpen de ouderen de skybox in.

Op zoek naar andere clubs

Inmiddels hebben de 5 vrienden zich verenigd in de stichting Met Senioren naar ADO en zijn zij elke week bezig met werkzaamheden voor de stichting. Dankbaar, maar ook veel werk. Graag zouden zij hun initiatief ook bij andere profclubs willen introduceren, maar hiervoor hebben zij de hulp van anderen nodig. Bent of kent u iemand met connecties bij een Nederlandse profclub? Dan kunt u contact opnemen met Stichting met Senioren naar ADO via metseniorennaarado@gmail.com.

Met dank aan Jeroen Workum.

(Beeld: Kavita Kesharie)

Geef een reactie