voetbalclubs

Voetbalclubs steken de handen uit de mouwen voor oudere supporters

Voetbalclub Willem II begint binnenkort met een praatgroep voor dementerende ouderen waarbij zij voetbalherinneringen kunnen ophalen. De Tilburgse club is niet de enige die zich actief inzet voor de oudere supporters. Ook andere Nederlandse profclubs doen dit.

Samen tegen eenzaamheid bij ADO

Voetbalclubs zijn veel meer dan alleen sportverenigingen; zij vervullen ook een duidelijke sociale en maatschappelijke rol. Dat is zo bij amateurverenigingen, maar ook profclubs zijn zich hier bewust van. Zo heeft ADO Den Haag een skybox waarin eenzame, oudere supporters de thuiswedstrijden van hun club kunnen bekijken. De stichting Met Senioren naar ADO komt in 2017 op dit idee en is toen samen met de club een proef begonnen. Deze blijkt zeer succesvol. Inmiddels is er genoeg geld opgehaald om de ouderen het gehele seizoen lang de wedstrijden te laten bijwonen. De doelstelling van de stichting én de club is om het niet bij 1 seizoen te laten en het initiatief zelfs uit te breiden.

Met Senioren naar ADO is niet de enige stichting rondom de Haagse voetbalclub die het voor ouderen makkelijker maakt om de wedstrijden te bezoeken. Zo zorgt Stichting De Grijze Reigâhs ervoor dat de oudere supporters thuis worden opgehaald en weer worden thuisgebracht nadat de wedstrijd is afgelopen. Zij brengen de mensen ook naar uitwedstrijden.

Op de tribune bij FC Utrecht

FC Utrecht heeft, net als ADO Den Haag, een vak speciaal voor oudere supporters. Samen met het Nationaal Ouderenfonds heeft FC Utrecht in 206 een deel van vak G omgedoopt tot ouderenvak. Dit gedeelte is gemakkelijk te betreden voor de oudere supporters, ook als zij minder ter been zijn. Daarnaast zijn het toilet, de catering en de EHBO dichtbij én is er altijd een vrijwilliger van het Ouderenfonds aanwezig om de oudere supporters te voorzien van bijvoorbeeld een kopje koffie. De club vraagt wel een vergoeding voor het toegangskaartje, maar de oudere mag dan wel kosteloos een begeleider meenemen.

De schatkist van FC Twente

Bij FC Twente pakken ze het iets anders aan. Hier heeft Stichting Scoren in de Wijk, een onderdeel van de club, het project De schatkist van FC Twente in het leven geroepen. Het bestaat uit een film en een echte schatkist met daarin objecten die de geschiedenis van FC Twente tekenen. Denk hierbij aan het eerste FC Twente shirt of de kampioensschaal uit het seizoen 2009/2010. Het project trekt langs verzorgingshuizen in heel de regio, waar zij de ouderen eerst de film laten zien en daarna de spullen uit de schatkist. Aan de hand van de clubitems kunnen de ouderen samen mooie voetbalherinneringen ophalen en een gezellige middag beleven.

Wandelvoetbal bij verschillende clubs

Verschillende grote profclubs in Nederland hebben de afgelopen jaren zogenoemde OldStars-teams opgericht. Dit zijn ploegen met oudere leden die aan wandelvoetbal doen. Onder meer Go Ahead Eagles, Feyenoord, FC Groningen, en PSV hebben zulke team. Wandelvoetbal is behoorlijk opkomend en eerder in 2018 wordt er zelfs een heus WK Wandelvoetbal georganiseerd waar het Nederlandse Wandelvoetbalteam ook aan meedoet. De selectie bestaat onder meer uit voormalig internationals Sjaak Swart en Kees Kist.

Voetbalherinneringen ophalen bij Willem II

Zoals aan het begin van dit artikel al genoemd, gaat Willem II  ouderen die aan het dementeren zijn samenbrengen in een praatgroep. In deze praatgroep gaan zij aan de hand van bepaalde objecten, zoals vaantjes en voetbalshirts, herinneringen ophalen. Dit moet ervoor zorgen dat de ouderen uit hun sociale isolement worden gehaald.

De praatgroep is een initiatief van Arjen Pijfers, zelf supporter van Willem II. Hij ontdekt de methode in Groot-Brittannië. “Daar is het echt heel groot, ik was verbaasd dat het in Nederland nog niet bestond”, zegt hij tegen Omroep Brabant. Vervolgens klopt hij aan bij zijn eigen club en zodoende is het balletje gaan rollen. Inmiddels zijn er al 9 deelnemers gevonden.

De verschillende activiteiten van PSV

Een andere Brabantse club, PSV, steekt ook de handen uit de mouwen voor de oudere supporters. De club nodigt bijvoorbeeld regelmatig oudere PSV’ers uit voor een bijzondere voetbalervaring. Dit kan iemand zijn die al vanaf zijn prille jeugd een seizoenskaart heeft, maar ook  een oudere die graag nog 1 keer met hun kleinkind naar een wedstrijd wil maar die dit zelf niet kan organiseren. Ook is er het zogenoemde PSV wijksteunpunt. Dit is een door PSV opgerichte ontmoetingsplek voor iedereen die in de buurt van het stadion woont. In de wijkcentrum worden wekelijks activiteiten georganiseerd, onder meer voor de oudere buurtbewoners.

Andere profclubs

Wordt uw favoriete club niet genoemd in het artikel? dat betekent niet dat deze geen speciale activiteiten of projecten organiseert voor oudere supporters. Als u benieuwd bent wat uw club voor u kan betekenen, doet u er goed aan om contact op te nemen.

(Bron: PSV, Omroep Brabant, ANP, Nationaal Ouderenfonds,. FC Utrecht, AD, ADO Den haag, FC Twente)

Geef een reactie