prikangst

Speciale vaccinatie begeleiding voor mensen met prikangst

Een grote groep Nederlanders wil wel een coronavaccinatie, maar durft dit niet vanwege prikangst. Wie naar een prik-locatie gaat en aangeeft bang te zijn kan er al voor kiezen liggend geprikt te worden. Er wordt dan meer aandacht aan het proces besteed. Ook is het mogelijk om onder speciale begeleiding van een arts gevaccineerd te worden.

Wel willen, maar niet durven door prikangst

Volgens cijfers van de GGD is 1 op de 1.000 mensen zo bang voor een injectie dat ze het coronavaccin niet durven nemen. In de regio Utrecht kunnen mensen die wel willen, maar niet durven een aantal dagen op 3 locaties terecht, waar zij speciale begeleiding krijgen. Op 21, 23, 25 en 28 augustus 2021 kunnen zij terecht in Veenendaal, Nieuwegein en Woerden. Er werken artsen die zijn gespecialiseerd in prikangst en zij nemen de prikangstige van begin tot eind mee door het proces. Daarnaast mag er iemand meegenomen worden die hen bijstaat.

Afspraak maken

Degenen met prikangst kunnen voorafgaand een filmpje bekijken van de betreffende priklocaties. De verschillende stappen en mogelijkheden worden daarin getoond. Zo is er de keuze om zittend of liggend geprikt te worden en kan er worden afgeteld tot de prik of juist niet. Wie ouder is dan 18 jaar kan op de locatie Nieuwegein voor het Janssen-vaccin kiezen, waar vooralsnog 1 prik van nodig is. Bij navraag bij een woordvoerder van GGD Utrecht blijkt dat ook mensen van buiten regio Utrecht een afspraak kunnen maken bij 1 van de 3 betreffende locaties. Voor het telefoonnummer en de filmpjes van de priklocaties kunt u terecht op de website van GGD regio Utrecht.

Informeer bij de GGD wat mogelijk is

Naast regio Utrecht zijn er in het hele land extra mogelijkheden voor mensen met prikangst, die wel een coronavaccin willen. Zo is het bij GGD Noord- en Oost-Gelderland mogelijk van tevoren een rondleiding te krijgen op de vaccinatie-locatie. Is Utrecht u te ver? Landelijk GGD-woordvoerder Frank Meervoort geeft u dan als tip om uw eigen GGD-locatie te bellen om te informeren wat er bij u in de buurt mogelijk is. Ook vertelt hij dat bij GGD IJsselland een pilot loopt om mensen ook buiten de coronavaccinaties om te begeleiden bij prikangst.

Tips bij prikangst

In een eerder artikel gaan we uitgebreid in op prikangst en wat u kunt doen om de angst te verminderen. Om zo toch een coronavaccin te durven nemen als u dat wilt.

angst voor naalden
Lees ook: Angst voor naalden in coronatijd, wat is er te doen aan prikangst als u gevaccineerd moet worden?

(Bron: AD, ANP, GGD, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reactie

    Ieniemienie says:

    Mensen met prikangst, willen echt geen rondleiding als ze angst voor prikken hebben. Ik heb ik september gebeld met de GGD voor uitleg wat er er nu verschilt van een gewone GGD. Ervaren prikker. okay, afgesloten ruimte, graag, en je hebt een half uur, laat maar zitten, zeg dat nooit tegen iemand met prikangst. We zijn ook niet gegaan. Mijn dochter is bij een kliniek in Amersfoort geweest onder lachgas behandelt om van de prikangst af te komen, heeft niet geholpen. Heeft daar wel haar 2 prikken gehad van het vaccin, met lachgas. Nu is ze onder behandeling bij een kliniek in Amsterdam en is daar 2 keer geweest ook daar is zij nog niet van haar angst afgekomen. Was het allemaal maar zo makkelijk. We houden goede hoop maar makkelijk is het niet.