vaccinatieafspraak

Vaccinatie-afspraak tijdens uw vakantie: kunt u die verplaatsen?

Heel wat nederlanders hebben hun 1e en soms ook hun 2e coronavaccin al gehad. Wacht u nog op prik 1 of 2, maar valt de prikafspraak tegelijk met uw vakantie? De GGD kan mogelijk iets voor u betekenen, maar de bewegingsruimte is beperkt.

Vaccineren en vakantie

Op 28 mei zijn premier Rutte en minister De Jonge voorzichtig positief over de coronasituatie in ons land: versoepelen is mogelijk, waardoor een (buitenlandse) vakantie ook weer tot de mogelijkheden zal behoren. Hartstikke fijn, natuurlijk, maar wat als u vakantieplannen heeft gemaakt rondom de datum dat u uw 1e of 2e vaccinatie krijgt? Kunt u die afspraak dan verzetten? En wat als u binnen Nederland op vakantie gaat? Kunt u dan nabij het vakantieadres gevaccineerd worden?

Huisarts of GGD?

Voordat we hier verder op ingaan is het handig om eerst een onderscheid te maken tussen mensen die geprikt worden door de huisarts en mensen die gevaccineerd worden door een medewerker van de GGD. Huisartsen hanteren hun eigen regels rondom vaccinatie, dus als u met degelijke vragen zit en geprikt wordt door de huisarts, kunt u het best uw eigen arts benaderen.

paracetamol
Lees ook: Wat is beter, een paracetamol voor of na de vaccinatie innemen?

Afspraak is afspraak

Voor mensen die door de GGD gevaccineerd worden is de uitspraak ‘afspraak is afspraak’ van toepassing. Een woordvoerder legt uit: “Eigenlijk is het niet de bedoeling dat mensen hun afspraken verzetten, behalve als het echt niet anders kan. Als iemand bijvoorbeeld een begrafenis heeft of ziek is, kan er gekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Een vakantie is van een andere orde, dus wij raden mensen aan om hun prikafspraak niet te verzetten en de vakantie hier omheen te plannen.” Dat hier zo aan vast wordt gehouden heeft alles te maken met de planning van de priklocaties. Het is een behoorlijke operatie om alles goed op elkaar af te stemmen, waardoor het fijn is al er zo min mogelijk verandert.

Het maakt volgens de woordvoerder hierbij niet uit hoe oud iemand is, zoals in sommige media wordt gesuggereerd. “Of je nu 60 min of 60 plus bent, deze regel geldt voor iedereen.”

Andere priklocatie

En hoe zit het met het verzetten van de prikafspraak naar een locatie nabij het vakantieadres in eigen land? Ook dat raadt de GGD eigenlijk af. “Hiervoor geldt wederom: afspraak is afspraak. Het is immers niet zeker of er ergens anders wel plek is op die dag en het is ook de vraag of het juiste vaccin dan aanwezig is.” Als u dit toch wilt proberen dient u met de afsprakenlijn van de GGD te bellen, want het is niet mogelijk om dit online te regelen.

Coronadashboard

Wilt u meer weten over hoe het vaccineren in Nederland verloopt? Op het Coronadashboard van de overheid vindt u meer informatie. Hier wordt onder andere bijgehouden hoeveel doses van welk vaccin er worden verwacht.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Benthe says:

    Heb bij mijn 1e prik AstraZenica bij huisarts al aangegeven op vakantie te gaan in juni. Gaf niet want er moest toch iets van 12 weken tussen zitten en nu wordt er dus eerder geprikt. Moet dys maar afwachten of ik die tweede prik ga krijgen. Iedere groep mag zelf plannen maar de groep 60+ is afhankelijk van huisarts als ze AstraZenica hebben gehad. Beetje jammer deze regeling

    Studio40 says:

    Ik heb mijn eerste prik bij de GGD vaccinatie locatie in de buurt van mijn woonplaats. De tweede vlak bij mijn vakantielocatie. Een en ander zo geregeld bij de aanmelding voor een vaccin. Was geen enkel probleem en binnen de kortste keren geregeld.