Speciaal beweegprogramma kan dementerenden helpen in beweging te blijven

Op 21 september 21019 is het Wereld Alzheimer Dag. De editie van dit jaar heeft bewegen als centraal thema. Bewegen is immers erg belangrijk voor mensen met deze ziekte. Het Nederlandse Kenniscentrum Sport heeft daarom een speciale beweeggids voor mensen met dementie ontwikkeld. 

Bewegen stabiliseert

Kenniscentrum Sport is in ons land een autoriteit op het gebied van sport en bewegen en ondersteunt in deze hoedanigheid onder meer wetenschappers met hun onderzoek naar sport en beweging. Eén van de onderzoeken die het kenniscentrum begeleidt is die van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en zijn collega’s naar de invloed van bewegen op dementie. “Het blijkt dat de ziekte stabieler blijft bij mensen die meer bewegen dan mensen die niet of weinig bewegen. Mensen die weinig bewegen gaan sneller achteruit dan de mensen die regelmatig bewegen”, aldus Scherder tegenover de redactie van Tijd voor MAX, waarin hij op 16 september 2019 vertelt over dit onderzoek.

Beweegprogramma voor mensen met dementie

Om de drempel tot bewegen zo laag mogelijk te maken voor dementerenden, heeft het Kenniscentrum Sport een online beweeggids dementie gemaakt. Deze gids kan geraadpleegd worden door de patiënt zelf, maar is ook handig voor familie of vrienden van deze persoon en zorgpersoneel. In de beweeggids legt Erik Scherder aan de hand van instructievideo’s uit waarom het voor dementerenden belangrijk is om bepaalde spiergroepen te trainen. Vervolgens kan de kijker doorklikken naar filmpjes waarin oefeningen voor die specifieke spiergroep worden voorgedaan. Een voorbeeld: Scherder legt uit dat het versterken van de beenspieren erg belangrijk is voor mensen met dementie. Deze spieren helpen om de balans te bewaren, waardoor mensen langer zelfstandig de dagelijkse dingen kunnen blijven doen.  In de video’s die volgen worden de verschillende oefeningen toegelicht, waaronder achterwaarts het been optillen. De volledige beweeggids kunt u inzien op de website van het Kenniscentrum Sport.

Dementie in Nederland

Dementie is een vorm van  de ziekte van Alzheimer en komt steeds vaker voor in Nederland. Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat het aantal mensen met de hersenziekte dementie de komende 20 jaar vermoedelijk zal verdubbelen. Dat wil zeggen dat er in 2039 ruim een half miljoen mensen aan de ziekte lijden.

Samen dementievriendelijk

Het karakter van mensen met dementie kan  gedurende het ziekteproces erg veranderen. Dit vraagt wat aanpassingsvermogen van de omgeving. In ons land is er steeds meer aandacht voor een juiste omgang met mensen met dementie. Op de website samendementievriendelijk.nl kunnen Nederlanders verschillende online trainingen volgen die ervoor zorgen dat zij in verschillende situaties goed kunnen omgaan met dementerenden. Vooral voor mensen in dienstverlenende beroepen hebben, kan dit erg handig zijn. Bedrijven van wie de werknemers de training hebben doorlopen en zich daarnaast op meerdere fronten inzetten voor dementerende mensen, kunnen het keurmerk dementievriendelijk krijgen. Deze bedrijven krijgen dan een sticker met de tekst Samen dementievriendelijk.

Meer weten over de werking van de hersenen? Erik Scherder is vanaf 27 september 2019 weer te zien in een nieuwe editie van MAX Minicollege.

 

(Bron: Tijd voor MAX, Kenniscentrum Sport, samendementievriendelijk.nl, archief)

Geef een reactie