dementie

Mensen met dementie beter herkennen en helpen met nieuwe training

Het grootste gedeelte van de mensen met dementie in Nederland woont nog thuis en neemt actief deel aan de maatschappij. Iedereen krijgt er dus direct of indirect mee te maken, maar uit onderzoek blijkt dat 9 op de 10 Nederlanders niet of slechts een beetje weten hoe ze mensen met dementie kunnen herkennen of helpen.

Samen dementievriendelijk

In het kader van het vijfjarige programma Samen dementievriendelijk dat in 2016 van start is gegaan is er een enquête gehouden, waarvan de resultaten zijn getest in de praktijk met een verborgen camera. Samen dementievriendelijk is een initiatief van Alzheimer Nederland, Deltaplan, PGGM en het ministerie van VWS en wil mensen kennis en handvaten bieden om in het dagelijkse leven dementie te herkennen en hier goed mee om te gaan. Hoog nodig want inmiddels leven er in Nederland zo’n 270.000 mensen met dementie en dat worden er in de toekomst nog veel meer.

Straatonderzoek

7 op de 10 mensen met dementie woont nog thuis. We komen hen tegen op straat in de winkel of in de trein, maar weten vaak niet hoe we hiermee om moeten gaan. Hoe reageren mensen op straat wanneer ze ogenschijnlijk geconfronteerd worden met iemand met dementie? Het straatonderzoek van Samen dementievriendelijk bevestigt de enquête: we willen mensen graag helpen, maar missen vaak nog de handvatten hoe dat op een goede manier te kunnen doen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Trainingen

Samen dementievriendelijk biedt gratis (online) trainingen voor algemeen publiek, bedrijven in het vervoer, de detailhandel, gemeentes en voor mensen die actief zijn in het vrijwilligerswerk. Met simpele stappen wordt geleerd hoe er beter contact gemaakt wordt als u een onbekende met dementie tegenkomt. Bijvoorbeeld op straat of in de bibliotheek. Nienke van Wezel van Samen dementievriendelijk: “In het afgelopen jaar zien we dat steeds meer bedrijven willen weten hoe zij hun dienstverlening voor mensen met dementie kunnen verbeteren. En dat is goed nieuws. Voor mensen met dementie is het namelijk belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Bijvoorbeeld door het doen van dagelijkse boodschappen. En dat vraagt begrip en hulp van de samenleving.”

stappen

Lees ook: Soorten dementie.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Dit lijkt me een open deur intrappen. … Natuurlijk wonen de meeste mensen met dementie nog thuis. Die ziekte heb je al jaren voordat het echt opvallend lastig wordt. En bovendien moet iedereen, langer, thuis blijven wonen. Ouderen worden vergeetachtig, dat is een gezegde zo oud als st. Nicolaas. Nee, … ouderen worden dement. … Vroeger viel dat niet op omdat je meestal niet oud werd. Nu hebben we een generatie die niet of nauwelijks gewerkt heeft en daardoor langer leven, die hebben kans op twee kwalen: Dementie of kanker. Voor dementie is nog geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Voor kanker hebben we de oorzaak inmiddels gevonden, de vervuiling van onze aarde.