Klant met dementie wordt vaak onvriendelijk en betuttelend behandeld

7 op de 10 dementerenden woont nog thuis. Zij doen elke dag boodschappen en komen in contact met bedrijven en instanties. Maar veel bedrijven gaan niet goed om met klanten met dementie. Uit onderzoek door Samen dementievriendelijk onder mantelzorgers, blijkt dat bedrijven weinig begrip tonen en onvriendelijk en betuttelend met dementerenden omgaan. En dat is geen goed nieuws, want dat maakt hen onzeker en angstig. Om meer bewustzijn te creëren gaat maandag 13 mei 2019 de campagne Dementievriendelijk in je werk van start. 

Onbegrip

Het aantal mensen met dementie in Nederland staat nu op 270.000. Maar mede door de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren oplopen tot 550.000 in 2040. Veel van deze mensen wonen nog zelfstandig en komen dagelijks in contact met verschillende bedrijven en instanties. Daar stuiten zij vaak op onbegrip en ongemakkelijke situaties. Volgens de mantelzorgers spannen ambtenaren, beveiligers, bankmedewerkers en telefonische klantenservices de kroon. Zij voelen zich vaak ongemakkelijk wanneer ze in aanraking komen met iemand met dementie. Volgens Alzheimer Nederland zijn zij bang iets verkeerd te doen en kijken daarom vaak weg of doen niets.

Samen dementievriendelijk

Samen dementievriendelijk, het bewustwordingsprogramma van Alzheimer Nederland, ministerie van VWS en PGGM, heeft 12 branches onderzocht waaronder de horeca, gemeentehuis, dienstverleners als de kapper en pedicure, ziekenhuizen, vervoer en telefonische klantenservices. Medewerkers weten vaak niet hoe ze moeten reageren op klanten met dementie. Mantelzorgers geven in het onderzoek aan dat zij zien dat medewerkers wel over maar niet met de dementerenden praten. Sommige praten heel hard en betuttelend met de klant. Het onvriendelijk en betuttelend omgaan met mensen met dementie maakt het onzeker en angstig. Dit kan weer als gevolg hebben dat zij de straat niet meer op gaan en isoleren en vereenzamen.

Gratis trainingen en keurmerk

Om meer bewustzijn te creëren gaat maandag 13 mei 2019 de campagne Dementievriendelijk in je werk van start. De campagne is bedoeld om iedereen de aan te sporen om beter met mensen met dementie om te gaan. Hiervoor is de gratis cursus GOED omgaan met dementie ontwikkelt. Daarnaast staan op de site meerdere trainingen specifiek voor verschillende branches en praktijksituaties. Bedrijven van wie de medewerkers de training hebben gevolgd en zich op meerder fronten inzetten voor mensen met dementie, krijgen het keurmerk dementievriendelijk. Deze bedrijven zijn herkenbaar aan de sticker Samen dementievriendelijk.

Lees ook: Aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20  jaar, bekijk de tips hoe u het herkent en het beste helpt en Zorg om toenemend aantal vermiste ouderen met dementie.

(Bron: Samen dementievriendelijk/AD)

Geef een reactie