silly-walk

‘Silly walks’ lopen om fit te blijven

Wie weet kent u het wel, het bekende rare loopje van John Cleese in Monty Python. De zogenoemde silly walks hebben zelfs een eigen internationale dag gekregen. Op deze Internationale dag van de Rare Loopjes (International Day of Silly Walks) duiken we eens in de intensiviteit van het loopje.

Wetenschappelijk onderzoek naar silly walks

Een gezaghebbend medisch tijdschrift, het British Medical Journal (BMJ) heeft hier een studie naar gedaan. Elk jaar publiceren ze in de kersteditie een grondig en wetenschappelijk onderzoek (PDF) naar een ongebruikelijk of ludiek onderwerp. In 2022 is dat de silly walk.

Een parcours afleggen op 3 manieren

De onderzoekers hebben 6 vrouwen en 7 mannen op 3 manieren een parcours laten lopen. Het 1e rondje lopen ze op de manier waarop ze normaal ook lopen. Het 2e rondje op de manier van Mr. Teabag (John Cleese) met de silly walks. En als 3e en rondje op de manier van Mr Putey (Michael Palin), die het loopje nog beter onder de knie moet krijgen. De deelnemers krijgen maskers op die hun zuurstof meten en ook de stofwisseling wordt genoteerd.

silly-walkFoto: Jazeen Hollings

Silly walks kost 2,5 zoveel energie

De conclusie van het onderzoek is dat de silly walks 2,5 keer zoveel energie kosten als normaal lopen. Niet zo heel verrassend, aangezien het een intensief loopje is. De onderzoekers zeggen dat 11 minuten per dag de silly walks lopen, zorgt voor een intensieve lichamelijke activiteit van 75 minuten per week.

Conditie trainen met silly walks

Vaker op deze manier lopen kan volgens de onderzoekers mogelijk ook de cardiorespiratoire fitheid verhogen, maar dit is verder niet getest. De cardiorespiratoire conditie is een maatstaf voor hoe goed het hart en de longen tijdens langdurige inspanning bloed en zuurstof door het lichaam pompen.

Monty Python

De silly walks worden voor het eerst uitgezonden op televisie in 1970. John Cleese speelt een ambtenaar van een fictief Brits departement, dat toezicht houdt op de ontwikkeling en subsidiëring van rare loopjes.

Lees ook: Gek lopend het zebrapad over in Spijkenisse

Tunnel in Eindhoven met silly walks

In 2016 is in Eindhoven een tunnel geopend door John Cleese. Graffiti-artiesten hebben het donkere tunneltje omgetoverd tot een fijnere plek om doorheen te lopen. Op de muur is in stappen het dansje gespoten. De gemeente Eindhoven heeft de acteur gestrikt om langs te komen. Bekijk hieronder de video die Omroep Brabant destijds gemaakt heeft.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: NOS, Nu.nl, British Medical Journal, Men’s Health, Omroep Brabant. Foto: Brian Kenney/Shutterstock)

Geef een antwoord