monster van Loch Ness

Grootste onderzoek naar monster van Loch Ness tot nu toe

Ruim 90 jaar nadat het monster van Loch Ness wereldwijd bekend wordt, spreekt Nessie nog steeds tot de verbeelding. Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor het daadwerkelijke bestaan van het waterwezen. Maar nieuw, groot onderzoek brengt daar binnenkort wellicht verandering in.

Geen grote paling

Eén van de belangrijkste theorieën die over het monster van Loch Ness bestaat, is dat het om een gigantische paling gaat. Recent onderzoek van Folk Zoology Society heeft echter aangetoond dat die theorie hoogst onwaarschijnlijk is. Voor het onderzoek zijn heel veel eerdere onderzoekdata naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat de kans zo goed als 0 is. Dat Nessie in werkelijkheid een reusachtige paling is, gaat dus niet langer op. Maar is er dan toch nog een andere verklaring?

Bermuda driehoek
Lees ook: Het mysterie van de Bermuda driehoek, hoe gevaarlijk is het er echt?

Grootste onderzoek naar monster van Loch Ness tot nu toe

Om dat uit te zoeken, gaat er eind augustus 2023 opnieuw een groot onderzoek naar Nessie van start. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Loch Ness Centre (Engelstalig), in samenwerking met Loch Ness Exploration. Het 39 kilometer lange en 230 meter diepe Schotse meer wordt daarvoor met de modernste technologieën onderzocht. Er zullen dagenlang met drones met infraroodcamera’s warmtebeelden gemaakt worden. En onder water zoekt een microfoon (hydroon) naar akoestische signalen. Ondanks dat duidelijk is dat het vooral wordt gedaan om de mythe en daarmee de aandacht voor het Loch Ness-meer levend te houden, kan ook dit onderzoek ons uiteindelijk weer een stapje dichter bij de waarheid brengen…

Resultaat: nog geen sluitend bewijs

Maar helaas. Op 28 augustus 2023 blijkt dat er nog steeds geen definitief bewijs is voor een monster in het meer. Wel zijn er 4 opvallende geluiden gehoord, vertelt Alan McKenna van Loch Ness Exploration aan Nu.nl. Maar de opnameapparatuur staat op dat moment niet aan. Waarschijnlijk zijn het eenden geweest. De zoektocht zelf is afgerond, maar het onderzoek nog niet. In het weekend konden mensen thuis meekijken via een livestream. Daaruit zijn verschillende tips binnen gekomen. Het onderzoek naar die tips kan nog enige tijd duren.

(Bron: Scientias, Trouw, De Telegraaf, Nu.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie