Scheef neustussenschot: hoe kunt u het behandelen?

Vaak last van een verstopte neus of verstoorde ademhaling? Wellicht heeft u een scheef neustussenschot. Wij leggen uit wat het is en wat u eraan kunt doen.

Klein deel, grote gevolgen

Het neustussenschot, ook wel septum genoemd, is het schot dat uw neus in 2 delen deelt. Dit schot is slechts een klein deel van uw neus, maar kan grote invloed hebben op de werking daarvan. Wanneer uw neustussenschot scheef staat, kan dit leiden tot klachten zoals een chronisch verstopte neus, snurken of moeite met ademhalen. Andere klachten die mogelijk bij een scheef neustussenschot komen kijken zijn hoofdpijn, druk in het hoofd, allergieën of overgevoeligheid.

Neusspray
Lees ook: Verslaafd aan neusspray? Zo komt u er weer vanaf

Behandelingen

Voor een scheef neustussenschot zijn er 2 soorten behandelingen. De 1e is een neusschelpverkleining. Uw neusschelpen zorgen ervoor dat de ingeademde lucht warm, vochtig en schoon wordt gemaakt. Een neusschelpverkleining is een operatie om een zwelling van de neusschelpen te verkleinen. Uw neusschelpen kunnen bijvoorbeeld opzwellen als u verkouden bent. Hierdoor kan uw neus verstopt raken. Bij een neusschelpverkleining blijven er geen littekens achter, omdat deze operatie aan de binnenkant van de neus plaatsvindt.

De 2e ingreep is een septumcorrectie. Hierbij wordt een scheef neustussenschot operatief rechtgezet. Een deel van het tussenschot wordt weggehaald door een KNO-arts. Na de operatie krijgt u 2 neustampons in uw neus. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies, kraakbeen en bot op de juiste manier en plek vastgroeien. De dag na de operatie worden deze neustampons weer uit de neus verwijderd. Radboudumc heeft een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een septumcorrectie en daaruit blijkt dat 3 maanden na de behandeling de kwaliteit van leven al beter is voor de testgroep. Patiënten melden dat ze beter kunnen ademhalen en hierdoor minder beperkingen hebben in het dagelijks leven als gevolg van neusproblemen. Overleg met uw huisarts of deze behandeling een oplossing is voor u.

(Bron: Margriet, Radboudumc.nl, en CWZ. Foto: Shutterstock.)

Geef een reactie