paralympische spelen

Paralympische Spelen 2020 de meest succesvolle ooit

De Paralympische Spelen 2020 in Tokio zitten erop. Het regende medailles voor Team NL, soms kwamen er wel meer dan 10 medailles bij op 1 dag. Dat maakt deze Spelen tot de meest succesvolle ooit. Benieuwd naar de eindstand? Alle medaillewinnaars worden vermeld in een handig, online schema

Medailles in overvloed

De Paralympische Spelen begint meteen al enorm goed voor TeamNL, zoals de Nederlandse delegatie wordt genoemd. Op de 1e echte wedstrijddag is er meteen een gouden plak voor baanwielrenner Tristan Bangma en zijn bijrijder Patrick Bos, gevolgd door een zilveren medaille voor zwemmer Chantalle Zijderveld op diezelfde dag. Daarna blijken dagen waarop 5 en soms zelf 8 of 11 medailles worden gewonnen niet ongewoon voor de Nederlandse sporters.

Overzicht TeamNL

Uiteindelijk weet TeamNL in totaal 59 medailles te halen. Een ongekende prestatie van de Paralympiërs. Op de site van TeamNL staat een overzicht waarop u precies kunt zien op welke wedstrijddagen welke medailles zijn gewonnen en door wie.

medailles Siffan Hassan
Lees ook: Nederland kijkt met 36 medailles terug op succesvolste Olympische Spelen

Meervoudig kampioenen

Wie het overzicht bekijkt, ziet dat er meerdere sporters zijn die meerdere gouden medailles hebben gewonnen. Onder andere debuterend paralympisch zwemmer Rogier Dorsman wist maar liefst 3 gouden plakken bij elkaar te zwemmen.

Rogier Dorsman

Rogier Dorsman wordt in 1 september 2 keer kampioen.

Ook handbiker Jetze Plat weet in Tokio meerdere keren kampioen te worden. Hij wint 3 keer goud. Hieronder ziet u hem na zijn gewonnen tijdrit op de weg.
Jetze Plat

Andere meervoudige kampioenen zijn onder andere Marlène van Gansewinkel en Chantalle Zijderveld. Zijderveld wint 5 medailles, 2 goud, 2 zilver en 1 brons. Atleet Marlène van Gansewinkel mag zich op de 100 en 200 meter kampioen noemen en  neemt ook nog een bronzen plak mee naar huis die zij wint tijdens het verspringen.

marlène van gansewinkel

chantalle zijderveld

Chantalle Zijderveld met de gouden medaille die zij wint op de 100 meter schoolslag.

De Paralympische Sporters die een wintersporten uitoefenen komen in 2022 in actie, tijdens de Paralympische Winterspelen van Peking.

(BronL NOC*NSF, ANP, TeamNL website, NOS)

Geef een reactie