val

Ouderen overlijden vaker door een val

Het aantal mensen dat door een val overlijdt is in de afgelopen 5 jaar met 60 procent gestegen. Het gaat vooral om ouderen en de vergrijzing lijkt hier een rol in te spelen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Ten opzichte van 2015 is het aantal mensen dat overlijdt na een val met 10 procent gestegen. Driekwart van de ouderen die vorig jaar zijn overleden door een val, is 80 jaar of ouder. Dan is er nog een opmerkelijk verschil tussen de mannen en de vrouwen. 84 procent van de vrouwen van 80 jaar en ouder overlijdt na een val. Bij de mannen is dit 66 procent. Er is een stijging in het aantal 90-plussers wat overlijdt na een val. In de afgelopen 5 jaar is dat aantal verdubbeld.

Langer thuiswonen

We worden steeds ouder en blijven steeds langer thuiswonen. In de afgelopen 20 jaar is het aantal dodelijke slachtoffers na een val gegroeid, waarvan de laatste 5 jaar met maar liefst 60 procent. Er sterven jaarlijks 6 keer zoveel mensen door valpartij als in het verkeer.

Als ouderen vallen heeft dit vaak grote gevolgen. Want bij het ouder worden neemt de spierkracht en het reactievermogen af en is de kans op vallen vele malen groter. Dus bij een val breekt een 65-plusser vaak sneller iets en is het herstel veel langer. Volgens VeiligheidNL levert een val dus ook hoge zorgkosten op.

Oorzaken

Volgens het CBS is de oorzaak niet alleen vergrijzing. De vergrijzing is percentueel veel lager dan het aantal mensen dat sterft door een val. Een val kan meerdere oorzaken hebben. Medicijngebruik, een lage bloeddruk,  ondervoeding, verminderd gezichtsvermogen en onvoldoende beweging kunnen een val veroorzaken. Maar ook in huis ligt een val op de loer. Een opgekruld kleedje, een gladde keukenvloer of een losliggend snoer kan een behoorlijke val veroorzaken.

Preventie

Begin oktober 2017 is in de Valpreventieweek door VeiligheidNL aandacht gevraagd om vallen te voorkomen. Zij ontwikkelden een reactietest en 7 tips om het risico op een val te verminderen. Gerichte therapie tegen angst om te vallen in combinatie met het versterken van de spieren, kan een val ook voorkomen.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een antwoord