ziekenhuizen

Ouderen op de spoedeisende hulp krijgen andere behandeling

Verschillende Nederlandse ziekenhuizen zijn gestart met speciale posten op de spoedeisende hulp voor oudere patiënten. Dit omdat zij vaak net iets andere zorg nodig hebben dan jongere lotgenoten en deze niet voldoende verleent kan worden op de reguliere afdeling. 

Vicieuze cirkel van ziekenhuisopnamen

Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, waardoor het aantal 70-plussers die op de eerste hulp of spoedeisende terecht komen groeit. Het zijn er zelfs zoveel dat bepaalde ziekenhuizen het soms niet meer kunnen bolwerken. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de ouderen die hier binnen worden gebracht een andere soort zorg nodig hebben dan jongere leeftijdsgenoten. Zo kunnen de bloeddrukwaarden die voor jonge mensen prima zijn, juist zorgwekkend zijn als een oudere ze heeft. Ook is de kans groter dat een oudere de instructies die een arts hem of haar geeft minder goed kan uitvoeren na ontslag uit het ziekenhuis. Dan is volgens ziekenhuizenhuis de kans groot dat iemand weer de ambulance belt en deze persoon in een vicieuze cirkel van ziekenhuisopnamen belanden.

LUMC

Om beter te anticiperen op wat oudere patiënten nodig hebben zodra zij worden opgenomen op de spoedeisende of eerste hulp, zijn verschillende ziekenhuizen gestart met speciale behandelprogramma’s. Dit is bijvoorbeeld het geval in het LUMC in Leiden. Daar wordt binnen 2 minuten bepaald of een binnengekomen oudere patiënt extra hulp nodig heeft.

Niet alleen in Leiden

Het LUMC is pas kort geleden gestart met deze manier van behandelen, maar in andere ziekenhuizen doen ze dit al langer. Zo is er in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein een speciale afdeling voor oudere patiënten met botbreuken. Een tiental andere ziekenhuizen in Nederland beschikt ook over een dergelijke afdeling waar meer aandacht is voor ouderen met botbreuken én bijvoorbeeld een delier of alzheimer. Deze worden veelal geleidt door een geriater en gespecialiseerde verpleegkundigen, die weten waar zij op moeten letten. Ook is er op deze afdelingen extra aandacht voor voeding, want ondervoeding is een groot probleem onder kwetsbare ouderen.

(Bron: Trouw, ANP, NOS)

Geef een reactie